Nova sezona

Ne dopusti da budeš žrtva, nauči Krav Magu

Lifestyle / Zdravlje | 04. 09. 2017. u 09:57 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Materijalne i društvene prilike u današnjoj BiH su sve teže i sve češće čujemo o razbojstvima, napadima, čak i o orobljavanju ljudi na ulici. Nedavno ste na portalima mogli pročitati o napadima na žene usred bijela dana u Mostaru. To nas dovodi do pitanja samoobrane, odnosno do nedostatka tih vještina. Dok se u nekim zemljama samoobrana uči tijekom školovanja kao jedna od najvažnijih životnih disciplina, kod nas o tome nema ni govora.

Krav Maga je nastala u ekstremno nasilnim okolnostima prije Drugog svjetskog rata, a danas je postala sveobuhvatan sustav samoobrane, koji kroz praktične metode poučava ljude kako izbjeći, spriječiti ili razriješiti svaku potencijalno nasilnu situaciju. Krav Maga na hebrejskom znači bliska borba.

Razvio ju je Imre Imi Lichtenfeld, Židov koji je u 30-im godinama prošlog stoljeća živio u Bratislavi, gdje su pripadnici njegovog naroda bili izloženi stalnim napadima. Budući je sam bio sportaš, počeo je podučavati ostale ljude koji su bili ugroženi metodama samoobrane. S obzirom da se radilo o uličnim sukobima, shvatio je da mora odbaciti klasične norme natjecateljskih borilačkih sportova. Tako je razvio sustav praktične samoobrane, koji kombinira poteze iz mnogih borilačkih vještina sa prirodnim reakcijama ljudskog tijela, koristeći pritom sve moguće prednosti koje dana situacija pruža.

Ovaj sustav moraju poznavati pripadnici izraelske vojske, a uče je na obveznom služenju vojnog roka koji za muškarce traje tri godine, a za žene dvije godine te ga primjenjuju u svojim vojnim operacijama, ali i u samoobrani u privatnom životu. Također je široko prihvaćena u policijskim redovima, a koriste je i pripadnici tajnih službi.

Krav Maga nije borilačka vještina. To je sustav samoobrane, što efektnije samoobrane. Ako dođe do napada, žrtva se mora obraniti kako najbolje zna i umije. To nije sport, nego preživljavanje u surovim uvjetima koje određuje ulica.Nema pitanja časti kao u borilačim sportovima, a jednako tako nema ni pravila.

Ako te netko napadne nožem, pištoljem, palicom, špricom ili bilo čim drugim, tvoj život je u pitanju. Svakom normalom čovjeku u tom je trenu na pameti da izvuče živu glavu. Tu prestaju pravila viteške igre, moraš se obraniti. “Prljavi” udarci su najnormalniji kada je u pitanju Krav maga. Koljeno u međunožje, prst u oko ili neki priručni predmeti sasvim su dobrodošli.

Kada se govori o konceptu samih treninga , onda možemo naglasiti da nam Krav Maga daje cjelovit odgovor na nasilne situacije. Kada se nađemo u potencijalno opasnim situacijama, imamo dva problema: Prvi problem su nam vanjski faktori, odnosno napadač, možda skučeni prostor, smanjena vidljivost ili skliska podloga. Drugi problem su unutarnji faktori, odnosno mi sami. To znači da svatko od nas drugačije reagira pod stresom i da se često događa da naše reakcije nisu adekvatne.

Krav Maga je specifična upravo po tome što djeluje na vanjske i unutarnje faktore i osim samih tehnika i taktičkog postupanja, polaznici podižu razinu samopouzdanja i bolje kontroliraju sami sebe, što je često i presudan faktor u stresnim situacijama, tumači nam jedan od instruktora Krav Mage Igor Rajić. Igor je obučeni instruktor Krav Maga Global organizacije čiji je sjedište u Izraelu, a ima podružnice odnosno federacije u preko 65 zemalja diljem svijeta s više od 1.000 licenciranih i obučenih instruktora. U zadnjih nekoliko godina vodi klub Krav Maga Hercegovina i zaslužan je što imamo dostupan takav sustav kod nas.

Ukoliko želiš unijeti zdrave navike u svoj život i razmišljaš o nekom obliku tjelesne aktivnosti, želiš naučiti kako se zaštititi, možeš isprobati Krav Maga trening na jednoj od 4 lokacije; Mostar, Široki Brijeg, Čitluk i Ljubuški.

Za više informacija pozovite na mobilni 063 032 032, e-mail: [email protected], www.kravmaga-hercegovina.ba , FB page/Krav Maga Hercegovina.

Kopirati
Drag cursor here to close