Imala sve petice

Najbolju učenicu optužili za 'krađu mozgova'!

Lifestyle / Flash | 05. 04. 2012. u 16:08 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema pisanju lokalnih medija ministrica za žene i djecu Hajia Hawawu Boya Gariba intervenirala je nakon što su 17-godišnjakinju kolege u razredu optužili da je 'krala mozgove drugih učenika' kako bi dobila bolje ocjene.

Tinejdžerica koja je u školi imala samo petice u strahu za svoj život pobjegla je u Gambagu, kamp za vještice na sjeveru Gane. Nakon intervencije ministrice, koji su lokalnoj zajednici objasnili da je djevojčica jednostavno pametna, puštena je kući i Uskrs će provesti sa svojim roditeljima.

Njezin slučaj je privukao toliku medijsku pažnju da je jedna akademija u glavnom gradu Accri objavila da traže sredstva kako bi joj ponudili školarinu.

Iako je službeno stajalište vlade da vještice ne postoje, u Gani ima čak 16 izbjegličkih kampova u kojima vještice mogu potražiti utočište. Diljem Afrike žene se i dalje zatvaraju pod sumnjom da su vještice. 2010. godine stotine žena u Liberiji su još bile iza rešetaka zbog optužbi za vračanje. U Malawiju, 45 osoba je 2011. zatvoreno zbog vračanja, unatoč postojanju akta koji su još prije 100 godina naslijedili od Velike britanije, a u kojem se poriče postojanje tog fenomena.

Kopirati
Drag cursor here to close