103 godine

Na današnji dan potonuo Titanik

Lifestyle / Flash | 15. 04. 2015. u 07:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 103 godine potonuo je veliki putnički brod "Titanik".
"Titanik" je u noći između 14. i 15. travnja 1912. godine potonuo u vodama sjevernog Atlantika, oko 740 kilometara od najbližeg kopna.

Izgradnja broda trajala je tri godine, tijekom koje je bilo angažirano 3.000 radnika. U današnjoj vrijednosti novca gradnja je procijenjena na 167 milijuna dolara.

"Titanik" je na svoje prvo i posljednje putovanje poveo 1.300 putnika i 900 članova posade.

Prvi brod koji je "Titaniku" došao u pomoć bio "Carpathia", koji je u trenutku udara u santu leda bio udaljen 89 kilometara od mjesta nesreće, piše Srna.

Na prvom i posljednjem putovanju Titanica bila i četiri Bosanca i Hercegovca: Ćerim Balkić (26), Ejdo Rekić (38), Husein Sivić (40) i Redžo Delalić (25).

Na "Titaniku" je poginulo 1.517 osoba.

"Titanik" danas leži na dubini od 3.700 metara, a cijelo "polje" razbacanih dijelova broda prostire se na površini od gotovo 39 kvadratnih kilometara.

Ostaci "Titanika" i točna lokacija potonuća otkriveni su tek 1. rujna 1985. godine ili 73 godine nakon katastrofe.

Posljednja preživjela osoba sa "Titanika", Millvina Dean, umrla je 2009. godine. Kada je brod potonuo imala je svega dva mjeseca.

Podsjećamo, kako je nedavno pokrenuta kampanja da se svetim proglasi svećenik koji je ostao na Titaniku umjesto da se s tonućeg broda spasi na čamcu za spašavanje. Prema pisanju BBC-a, otac Thomas Byles iz crkve svete Helene u Chipping Ongaru u engleskoj pokrajini Essex ukrcao se na brod u Southamptonu kako bi otišao na vjenčanje mlađeg brata u New York.

Kada je brod 1912. udario u santu leda i počeo tonuti, dvaput je odbio ukrcati se na čamac za spašavanje i odlučio ostati i moliti s putnicima.

Sadašnji župnik u crkvi svete Helene kaže da bi ga zbog toga trebalo proglasiti svetim.

Kopirati
Drag cursor here to close