70 sudionika

Na Buni počela speleo-ronilačka vježba spašavanja

Lifestyle / Flash | 26. 07. 2017. u 10:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Blagaju na izvoru rijeke Bune u srijedu je započela speleo-ronilačka vježba "Buna 2017." u kojoj, uz ostale, sudjeluju pripadnici službi spašavanja iz BiH, Hrvatske, Italije i Poljske.

"Buna 2017." je vježba speleo i speleo-ronilačkih tehnika spašavanja unesrećenog iza sifona i trajat će do 30. srpnja.

Vježba se održava u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Uprave civilne zaštite HNŽ-a, Odjela za civilnu zaštitu i vatrogastvo Mostara, Saveza GSSuBiH i Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje.

Po riječima načelnika ISS-a Mostar Zorana Vlahe, vježba, koja je okupila 70-ak sudionika, pruža stjecanje novih znanja i vještina te priliku za razmjenu iskustava.

''Svaka vježba je uvijek dobro došla kako bismo se dodatno utrenirali i usavršili spasilačke protokole'', kazao je Vlaho te dodao kako će se u iduća četiri dana, pored sastanaka i teoretskih predavanja, održavati i vježbe na suhom, kako bi svi sudionici bili pripremljeni za glavnu vježbu koja će se održati u subotu, 30. srpnja, na izvoru rijeke Bune.

Ocijenio je kako se radi o vrlo teškoj i zahtjevnoj grani spašavanja.

Nakon okupljanja sudionika održano je predavanje na temu "Spašavanje iza sifona", simulacija nezgode te zajednička analiza vježbe.

U vježbi sudjeluju službe Saveza GSSuBiH, pripadnici CZ RS, EHI Enote za tehničko potapljaje (ETP), Jamarske reševalne službe iz Slovenije pri JZS, zatim predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Uprave za civilnu zaštitu HNŽ-a, predstavnici CZ Grada Mostara i službi za spašavanje iza sifona iz drugih zemalja (Italija, Poljska, Hrvatska).

Kopirati
Drag cursor here to close