Prava

Mostarac dao otkaz u KPZ-u jer mu nije dozvoljeno da ide na džumu

Lifestyle / Flash | 04. 03. 2017. u 12:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirza Drežnjak iz Mostara donedavno je radio kao odgajatelj u Kazneno popravnom zavodu u Mostaru. Razlog njegova odlaska iz KPZ-a jest uskraćena mogućnost obavljanja džuma – namaza, iako mu kako je rekao za sarajevski Faktor, to pravo po zakonu pripada.

Rekao je kako je podnio zahtjev ravnatelju KPZ-a Romeu Zeleniki u kom je tražio da mu se odobri pauza petkom u trajanju od 45 minuta koliko traje džuma-namaz.

Drežnjak je istaknuo kako je direkor Zelenika taj zahtjev odbio tvrdeći kako ne postoji nikakva mogućnost za to ni po Zakonu državnih službeniha FBiH ni po Zakonu o radu.

Iako nije dobio odobrenje za izlaske na džuma – namaz, Drežnjeak je katkad, koristio zatvorske prostorije kada je zatvorenicima muslimanske vjeroispovijesti dolazio imam Islamske zajednice. Rekao je kako je tada s njima obavljao obrede i da je to sasvim normalno u KPZ-ovima u Zenici, Sarajevu i Tuzli.

U međuvremenu je našao drugi posao i zatražio dobrovoljno istupanje iz državne službe, s tim da je tražio da mu se status državnog službenika zamrzne. No, ističe, ni to mu nije odobreno. Tada je istupio iz državne službe, te danas obnaša dužnost ravnatelja u Centru za stare i iznemogle osobe u Mostaru.

Ravnatelj KPZ-a Romeo Zelenika tvrdi kako Zakon o radu FBiH za odmor u tijeku radnog vremena nalaže da pauze moraju biti propisane kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o rad.

''Nije potrebno naglašavati da niti jedan od ovih dokumenata ne predviđa takvu mogućnost tj. korištenje pauze za zadovoljavanje vjerskih potreba. Zajedničko obavljanje vjerskih obreda osuđenika i službenih osoba predstavlja težu povredu službene dužnosti po Zakonu o izvršenju kaznenih sankcija u FBiH. Navednoj osobi nije moglo biti zabranjeno obavljanje vjerskog obreda s osuđenicima jer takvo nešto nije ni tražio, a u samoinicijativnim odlascima s radnog mjesta nije niti jedan put sprječavan. Potrebno je samo zamisliti situaciju da 80-tak uposlenih u zavodu sami sebi određuju vrijeme i termin pauze i odsustva s posla, kao i da se smjenuju u vršenju vjerskih obreda s osuđenim osobama'', istaknuo je Zelenika za sarajevski Faktor.

Kopirati
Drag cursor here to close