"Dani srca"

Mostar obilježava Svjetski dan srca

Lifestyle / Flash | 26. 09. 2016. u 13:48 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kampanja pod nazivom "Dani srca" počela je danas u Mostaru i trajat će do 2. listopada, u organizaciji Sportskog saveza Grada Mostara i Udruge kardiologa Hercegovačko-neretvanske županije.

Svrha kampanje, koja se provodi u povodu 29. rujna - Svjetskog dana srca, je promovirati zdrave stilove života kroz uključivanje što većeg broja omladine, sportaša i ostalih građana Mostara u niz sportsko-rekreativnih aktivnosti, istaknuli su organizatori na konferenciji za novinare u Mostaru.

‘’Nekada su španjolska gripa i kuga bile vodeće bolesti u svijetu, a danas su to kardiovaskularne bolesti. One su ubojica broj jedan u svijetu i broj oboljelih je epidemijski", upozorio je predsjednik Udruge kardiologa BiH Emir Fazlibegović.

Naglasio je kako kardiovaskularne bolesti po brojnosti, invalidnosti i posljedicama nadilaze ukupan broj malignih bolesti, ozljeđivanja i sve zarazne bolesti, te je poručio građanima 'Uzmimo srce u svoje ruke', što je i ovogodišnja krilatica Svjetskog dana srca.

Fazlibegović je naglasio kako Mostar i Zenica imaju najveći broj oboljelih od iznenadne smrti, a nažalost ta smrt zahvaća sve veći broj mlađih ljudi. Uzrok su klimatski faktori, stres, pušenje, nezdravi stilovi života, ali i problem narkomanije, koja je u Mostaru u porastu, dok je u Zenici na prvom mjestu problem zagađenje zraka.

U sklopu kampanje, održat će se razni sadržaji kako bi se potaknulo građane da više povedu računa o ovom zdravstvenom problemu. Tako će se u četvrtak, 29. rujna, u hotelu 'Bristol' u Mostaru održati znanstveni simpozij pod nazivom 'Prevencija u kardiologiji' kroz predstavljanje monografije pod nazivom 'Za zdravo srce'. Također, u domovima zdravlja te u Poliklinici 'Merhamet' svim zainteresiranim građanima odredit će se skor rizika za kardiovaskularne bolesti.

Sportski Savez grada Mostara redovito sudjeluje u kampanji obilježavanja Svjetskog dana srca, a ove godine Savez je zajedno s partnerima pokrenuo Festival sporta i zdravlja 2016. namijenjen svim životnim dobima građana.

"Ove godine Savez je, zajedno s partnerima, pokrenuo Festival sporta i zdravlja 2016. želeći upravo dati značaj sportu i tjelesnoj aktivnosti u očuvanju zdravlja te stjecanju zdravih navika u životu i to u svim životnim dobima", izjavio je viši sportski menadžer Sportskog saveza Grada Mostara Dženan Šuta.

U subotu, 1. listopada, održat će se cross utrka učenika osnovnih i srednjih škola, turnir u uličnoj košarci te predavanje o utjecaju droga na zdravlje. U nedjelju, 2. listopada bit će upriličen marš za građane, odnosno šetnja Mostarom do Fortice, u sklopu koje će se također mjeriti skor građanima i odrediti rizik te im dati eventualne preporuke i savjeti.

"Također, 7. listopada, planirana je utrka za djecu s posebnim potrebama grada Mostara, a 8. listopada je mala olimpijada vrtića s područja Hercegovačko-neretvanske županije", najavio je Šuta.

Kopirati
Drag cursor here to close