Kaos u Sjevernom logoru

Mostar bio domaćin državnog natjecanja u pružanju Prve pomoći

Lifestyle / Flash | 10. 12. 2016. u 19:36 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je održano 15. državno natjecanje u pružanju Prve pomoći, a u organizaciji Crvenog križa BiH, a domaćin je ovoga puta bio Crveni križ Mostara.

U ovom natjecanju je sudjelovalo šest ekipa iz BiH sa oko 300 sudionika. Svečanost otvaranja ovog natjecanja održana je u petak navečer u Narodnom pozorištu Mostar, a u sklopu programa nastupile su članice Plesnog studija 'Mo-stars', prikazan je film o djelovanju Crenog križa, a održano je i nekoliko govora čelnih ljudi Crvenog križa BiH i Mostara.

Tijekom subote u realističnim simulacijama stvarnih situacija prometne nesreće, obrušavanja građevinske skele na prolaznike, zatim migracije izbjeglica koje su tijekom putovanja pretrpjeli ozljede i drugo mladi su prezentirali vještine na području Sjevernog logora.

Šest ekipa je odgovorilo zahtjevima u skladu sa situacijom na terenu, a prizori na određenim poligonima bili su kaotični poput slučaja sa migrantima ili prometne nesreće.

Glavni sudac državnog natjecanja iz pružanja Prve pomoći, Vedad Herenda iz Sarajeva izjavio je da su ovakva natjecanja posebno značajna zbog simulacije stvarnih prikaza situacija koje se događaju u svakodnevnom životu.

"Natjecanja poput ovog imaju za cilj jačanje sustava zaštite i spašavanja. Također, imaju za cilj razmjenu iskustava ekipa iz cijele države BiH, iz oba entiteta", kazao je Herenda.

Tajnik Crvenog križa (CK) Grada Mostara, Alen Kajtaz kaže kako je CK, sa velikim brojem svojih volontera inače u stanju pružiti bilo kakvu vrstu pomoći, što se tiče znanja, volje, želje i ljudskih kapaciteta, prenosi Starmo.

"S druge strane, postavlja se pitanje materijalnih sredstava sa kojima mi raspolažemo, koja su veoma mala, koja su skoro zanemariva, tako da je to jedan problem: ukoliko bi se nešto dogodilo, kako i na koji način da mi odreagujemo sa materijalno-tehničkim sredstvima, osobnim i kolektivnim, odnosno sa onim zalihama roba koje bismo mi trebali da pružimo kao neku pomoć", kazao je Kajtaz.

Na državnom prvenstvu u pružanju prve pomoći koje je u organizaciji Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine danas održano u Mostaru kroz cjelodnevno natjecanje u simuliranju djelovanja u kriznim situacijama titulu najboljih u Bosni i Hercegovini osvojili su mladi iz Četvrte gimnazije Ilidža i pomladak Crvenog križa Istočna Ilidža, javlja agencija Anadolija . Za titulu najboljeg u pružanju prve pomoći borila su se 72 natjecatelja, i to u šest ekipa podmlatka i šest ekipa mladih.

Da nije bilo lako pobijediti za Anadoliju je priznala i Ajša Jašarević, koja je ujedno kapetan slavljeničke ekipe iz klasične gimnazije Ilidža. "Prvi put dolazim na natjecanje u omladini i ovo je za mene i cijelu ekipu veliko zadovoljstvo", rekla je Jašarević u ime državnih prvaka Bosne i Hercegovine.

Drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojio je tim mladih CK Živinice, a treće Klub mladih KC Istočna Ilidža, dok je na četvrtom mjestu JU Srednjoškolski centar Prijedor, na petom Medicinska škola Doboj, a na šestom Srednja škola Fojnica u Kiseljaku.

Kapetan ekipe podmladak CK iz Istočne Ilidže Stefan Vujić je za Anadoliju kazao kako je ovo veliki uspjeh za njega osobno ali i za svakog člana ekipe. Radili su mnogo i željeli osvojiti prvo mjesto i san im se u Mostaru kako kaže ostvario.

"Uzeli smo prvo mjesto na državnom natjecanju i to je za nas jako značajno", kazao je kapetan pobjedničke ekipe pomlatka, navodeći kako je ovo poticaj za nove nagrade i uspjehe na regionalnim razinama. Motiva za daljnji rad neće nedostajati ni pomlatku iz 2 O.Š. Pofalići Novo Sarajevo, koji su se izborili za drugo mjesto, ali ni onima iz Osnovne škole 'Mula Mustafa Bašeskija' Sarajevo, koji su se okitili broncom na državnom prvenstvu.

Četvrto mjesto osvojio je pomladak O.Š. iz Bugojna, a peto O.Š. 'Milan Rakić' iz Doboja, te šesto O.Š. 'Ivo Andrić' Banja Luka. Glavni sudac Vedad Herenda također je dodijelio posebnu nagradu za najboljeg šminkera Mariji Novaković iz CK Banja Luka.

Pobjednička ekipa predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Europskom natjecanju iz pružanja Prve pomoći (FACE).

Kopirati
Drag cursor here to close