Vrućine

Ljeto je žestoko počelo

Lifestyle / Flash | 22. 06. 2017. u 07:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekstremna vrućina koja je pogodila velike dijelove sjeverne hemisfere potaknula je bojazni za usjeve u Kini, izazvala velike šumske požare u Portugalu i na ruskom Dalekom istoku, otkazivanje letova na jugozapadu SAD-a i čak rastopila beton na cestama u Velikoj Britaniji, piše Reuters.

U srijedu je ljetni solsticij, najdulji dan u godini, i meteorolozi najavljuju rekordne temperature, u Parizu 37 stupnjeva Celzijevih, u Madridu 38, a u Londonu 34 s mogućnošću olujnog nevremena, prenosi Hina.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je da će ova godina biti ''još jedna iznimno topla godina'' te da se toplinski valovi događaju neuobičajeno rano.

''Dijelovi Europe, Bliskog istoka, sjeverne Afrike i SAD-a doživjeli su iznimno visoke temperature u svibnju i lipnju, koje su probile niz rekorda'', objavio je WMO u utorak.

Trend zabilježen u zadnja dva mjeseca pokazuje da su prosječne mjesečne temperature u svijetu bile među najvišima od početka bilježenja 1880.

Američka agencija za oceane i atmosferu (NOAA) objavila je prije da je u Europi, SAD-u i sjeveroistočnoj Aziji, uključujući Istočnu Kinu, Japan i Južnu Koreju, od ožujka do svibnja vladalo neuobičajeno toplo vrijeme.

Kini, vodećem proizvođaču žitarica na svijetu, vruće i suho vrijeme u glavnom pojasu za uzgoj kukuruza odgodilo je sadnju i usporilo razvoj te kulture, posebno u pokrajini Liaoning, gdje je vlažnost tla najniža u zadnjih pet godina. Padaline u toj regiji u zadnjih mjesec dana 40 do 60 posto su ispod sezonskog prosjeka.

''Suša koja je pogodila dijelove sjeveroistočne Kine najgora je za ovo doba godine u zadnjih deset godina, u smislu širine pogođenog područja i duljine trajanja'', rekao je Ma Wenfeng, analitičar konzultantske tvrtke Beijing Orient Agribusiness.

Vrućine i sušno vrijeme glavni su uzrok šumskih požara u Portugalu i Sibiru te u Irkutsku na ruskom Dalekom istoku.

Na američkom jugozapadu, regionalne kompanije čiji zrakoplovi lete na nižim temperaturama otkazale su neke letove, a u Britaniji, u jugoistočnom okrugu Surrey, zbog vrućine se otopio beton na cesti.

Institut za klimatske promjene Sveučilišta u Maineu objavio je u utorak da su temperature na sjevernoj hemisferi bile 0,44 stupnja Celzijevih iznad prosječnih, dok su obično 0,25 stupnja iznad globalnog prosjeka.

Gotovo svaki treći čovjek na svijetu već je izložen potencijalno smrtonosnim toplinskim valovima i do kraja stoljeća ta brojka će porasti na gotovo polovicu, upozorava novo istraživanje objavljeno početkom tjedna.

''Ljudi govore o budućnosti kad je riječ o klimatskim promjenama, ali ovim istraživanjem otkrili smo da se to već događa... i očito će biti još puno gore'', rekao je Camilo Mora, profesor geografije na Havajskom sveučilištu, voditelj istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature Climate Change.

Kopirati
Drag cursor here to close