Što s lećama

Liječnica savjetuje: Kako pravilno zaštititi oči tijekom ljeta i izbjeći infekcije

Lifestyle / Zdravlje | 17. 08. 2017. u 07:47 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već i kratkotrajno gledanje direktno u sunce, bez ikakve zaštite može nakon desetak sekundi jako i trajno oštetiti žutu pjegu na mrežnici, fokus oka. Ljeti se i više "škilji", što izaziva naprezanje mišića lica i očiju, a time i glavobolju. Zato je zaštita oka iznimno važna.
O tome kako pravilno zaštiti oči tijekom ljeta, te smiju koristiti kontaktne leće kada idemo na kupališta razgovarali smo s oftamologinjom mr.sc. Anita Pušić Sesar, dr.med.


Koliko je važno zaštiti oči od sunca?

Poznat je negativan učinak ultraljubičastog zračenja na kožu, koje se očituje kao ubrzano starenje kože s većom mogućnošću nastanka raka kože, dok je manje poznat njezin štetan učinak na oči. Ugrožena su gotovo sva tkiva oka: spojnica, rožnica, leća i mrežnica. Dugotrajna izloženost UV zračenju može dovesti do degnerativnih promjena na spojnici, oštećenja i upale rožnice, ubrzava se zamućenja leće odnosno nastanka mrene, a u mrežnici na mjestu žute pjege nastaju trajne degenerativne promjene, koje sa sobom nose oštećenje centralnog vida. I kratkotrajno gledanje direktno u sunce, bez ikakve zaštite može već nakon desetak sekundi jako i ozbiljno oštetiti žutu pjegu na mrežnici. U rizičnu grupu spadaju djeca, starije osobe, kao i pacijenti kojima je operirana mrena ili imaju bolesti mrežnice.

Količina UV svjetla raste s nadmorskom visinom, a izrazito jaka refleksija je prisutna na plaži od površine mora i pijeska. Boravkom na plaži ili jedrilici izloženi smo vrlo intenzivnu UV zračenju. Na nadmorskim visinama od 2000 metara količina UV zraka čak je dvostruko veća nego na morskoj razini, pa su tako izletnici i osobe koje stalno borave i rade na većoj nadmorskoj visini također izloženi povećanom UV zračenju, kaže dr. Pušić - Sesar.

Kako se pravilno zaštititi

Oči možemo zaštiti nošenjem kape ili šešira, korištenjem krema sa visokim zaštitnim faktorom, nošenjem sunčanih naočala, kontaktnih leća s UV filterom i korištenjem umjetnih suza zbog suhoće očiju. Od UV zračenja najbolje se štitimo kvalitetnim sunčanim naočalama koje filtriraju cjelokupno UV zračenje. Osobe koje nose dioptrijske naočale mogu imati i dioptrijske sunčane naočale.

Kontaktne leće s UV filtrom se preporučuju onima koji dulje borave na otvorenom, iako su one dobra zaštita za rožnicu i dublje dijelova oka, ne pružaju dovoljnu zaštitu sluznice tako da se i uz njih preporučuje nošenje sunčanih naočala.

Jaka sunčeva svjetlost i visoke temperature, kao i boravak u klimatiziranim prostorima pospješuju isparavanje zaštitnoga suznog filma, pa tako dolazi do isušivanja površine oka, što pogoduju razvoju infekcije i iritacije oka, te se savjetuje primjena kapi u obliku umjetnih suza, savjertuje liječnica.

Smije li se kupati s kontaktnim lećama?

Plivanje s kontaktnim lećama bez zaštitnih naočala se ne preporučuje i treba izbjegavati kako bi se spriječile moguće infekcije oka. Kontaktne leće mogu apsorbirati mikrobe, kemikalije i druge nečistoće iz vode koje mogu naštetiti očima.

Osobama koje redovito plivaju i žele tijekom plivanja koristiti kontaktne leće, savjetujemo korištenje jednodnevnih leća uz korištenje zaštitnih naočala, koje stvaraju mehaničku barijeru i time spriječavaju kontakt vode s lećama. Jednodnevne leće su namijenjene jednokratnoj uporabi, što znači da se bacaju nakon prvog nošenja. Savjetujemo da odmah nakon plivanja leće skinete i osvježite oči umjetnim suzama, a zatim zamijenite leće novim parom jednodnevnih kontaktnih leća.

Ljeti je poželjno uzeti i kontaktne leće s visokim faktorom UV zaštite, koje su odličan nadomjestak za sunčane naočale prilikom ljetnih aktivnosti poput kupanja, jedrenja, tenisa ili vožnje biciklom, kaže dr. Pušić - Sesar.

Utječe li morska voda na udobnost korištenja kontaktnih leća?

Morska voda ne bi trebala doći u kontakt s lećama, a ako se već dogodi, leće treba skinuti, očistiti i dezinficirati kako bi se smanjio rizik od iritacije očiju i infekcije ili uzeti novi par jednodnevnih leća.

Postoji li opasnost infekcije očiju?

Voda može sadržavati viruse i bakterije, koje mogu uzrokovati upalne procese, od blagih u obliku konjuktivitisa, sve do težih upala u vidu keratitisa i ulkusa rožnice, koji mogu ozbiljno ugroziti vid, kaže Pušić - Sesar.

Kopirati
Drag cursor here to close