Koliko slanine smijete jesti
Rak prijeti
OBJAVA: Četvrtak, 16. veljače 2017. 17:59
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: A.M.
Slanina Viljuška
0

Ovaj tip karcionoma obično nema simptome u ranim stadijima, te se uglavnom kasnije otkriva.

Stručnjaci kažu da se ne treba odreći slanine, već da pazimo koliko je jedemo. Najnovije istraživanje naime kaže kako slanina povećava rizik od raka želuca.

Najnovija studija koju je proveo Svjetski fond za istraživanje raka kaže kako konzumiranje mesnih prerađevina poput slanine, hrenovki, kobasica poveća rizik od raka želuca. Ovaj tip karcionoma obično nema simptome u ranim stadijima, te se uglavnom kasnije otkriva. Upravo zbog toga, prema Cancer Council Australia, petogodišnje preživljavanje iznosi 27 posto, prenose Nezavisne novine.

Zašto je slanina povezana s rakom želuca?

Rak želuca izričito je čest u Japanu, a stručnjaci to prepisuju preslanoj hrani.

''Visoki udio soli može povećati rizik za nastanak bolesti, a jedan od velikih problema slanine je da je jako slana'', kažu stručnjaci.

Smijemo li jesti slaninu?

Stručnjaci kažu da je se ne trebamo odreći, već samo treba voditi računa koliko je jedemo. Također, treba razmisliti o tome da smanjimo udio soli u drugim jelima, ako se odlučimo upravo za slaninu.

Je li kao cigareta, kancerogena?

''Cigarete se ne mogu uspoređivati sa slaninom. U cigaretama je toliko kemikalija, da svaka od njih može izazvati štetu. Komad slanine u vašoj ishrani neće vam uzrokavati rak'', kaže stručnjak.

Koliko slanine možemo jesti?

Stručnjaci ne preporučuju prečesto konzumiranje slanine, jer znanstvenici su suglasni da slaninu treba jesti jednom tjedno.

Dodaje da slanina nije lišena nutritivnih vrijednosti i da je puna esencijalnih B vitamina, koji su nam potrebni za održavanje imunog sustava, te je bogata i bjelančevinama.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.