Koliko je štetna kućna prašina?
Istraživanja
OBJAVA: Subota, 17. rujna 2016. 10:33
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: S.S.
Prašina brisanje stol
0

"Izloženost djece ftalatima može povećati rizik od respiratornih, bihevioralnih i neurorazvojnih problema".

Istraživači sa Sveučilišta u Washingtonu testirali su uzorke kućne prašine i otkrili da sadrži veliki broj štetnih kemikalija, piše CNN. "Željeli smo identificirati koje su kemikalije prisutne u najvećoj mjeri u kućama, a neke od njih su se pojavile u skoro svakom uzorku prašine", kaže doktorica Amy Zota, asistent profesora predmeta o životnoj sredini i zdravlja na radu, koja je predvodila studiju.

Kako bi otkrili kojim potencijalno otrovnim česticama smo najviše izloženi, Zotin tim je analizirao sve studije urađene u SAD koje imaju uzorke kućne prašine, od 2000. godine. Tražili su prisutnost potencijalnih otrovnih kemikalija i podijelili su ih u pet klasa, od koji su se dvije najčešće pojavljivale u uzorcima - ftalati i zapaljive čestice, prenosi B92.

Kemikalije pronađene u uzorcima prašine potiču od mnogo stvari koje se tipično nalaze u kući, uključujući proizvode od vinila (PVC), kozmetiku, proizvode za bebe, namještaj i lak za nokte.

Kako bi pojasnili kako su ove kemikalije dospjele u kuću, potrebno je razumjeti gdje se koriste. Naime, ftalati čine plastiku mekšom i savitljivijom, tako da se mogu naći u materijalima od vinila, kao što su podovi, žaluzine i ambalaže za hranu.

Zapaljive čestice pomažu proizvodima da zadovolje standarde zapaljivosti, koji se nalaze u građevinskim propisima, uvjetima osiguranja i protupožarne zaštite.

Istražitelji navode da je u pitanju nešto više od same izloženosti česticama. Na primjer, iako su ftalati otkriveni u većoj koncentraciji, kemikalije u zapaljivim česticama imaju najveći proces unosa, što znači da one više ulaze u organizam, navodi B92.

"Mogu se udahnuti ili ih može koža apsorbirati. Ove kemikalije se ne vezuju za proizvode, pa tako mogu lako i 'pobjeći' sa njih". Jedna od najvećih briga je činjenica da djeca mogu udahnuti ili upiti neke od ovih kemikalija dok puze po kući, dodiruju stvari i nakon toga stavljaju prste u usta.

"Izloženost djece ftalatima može povećati rizik od respiratornih, bihevioralnih i neurorazvojnih problema".

Ftalati su također poznati po tome što mogu poremetiti hormone, što može dovesti do problema sa reprodukcijom. Razlog zbog kojeg su ftalati pronađeni kao najčešća čestica u kućnoj prašini je to što su se studije fokusirale na tu vrstu čestica.

"Uvijek postoji mogućnost izloženosti česticama koje još nisu proučavane. Možda postoje kemikalije za koje još ne znamo, za koje još nismo ni čuli", kaže doktor Asa Bradman koji nije bio uključen u studiju. Njegova prethodna istraživanja su pokazala da su ftalati najčešća čestica u vrtićima širom SAD.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.