55. godišnjica

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru obilježava godišnjicu UWC pokreta

Lifestyle / Zdravlje | 23. 09. 2017. u 11:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru – UWC Mostar ovog vikenda obilježava 55. godišnjicu postojanja UWC pokreta, koji je osnovan 1962. godine prema zamisli njemačkog pedagoga Kurta Hahna.

U povodu proslave godišnjice, učenici UWC-a danas su na Španskom trgu u Mostaru održali četvrti po redu "Put oko svijeta za 80 minuta" te tom prilikom Mostarcima predstavili svoje zemlje, tradiciju i kulturu.

Direktorica UWC-a u Mostaru Valentina Mindoljević naglasila je kako ove godine Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru pohađaju učenici iz 69 svjetskih zemalja te da je ovo prilika za građane Mostara da vide i upoznaju kulture zemalja iz kojih ta djeca dolaze, da saznaju nešto više o svjetskim tradicijama te da uživaju u ukusnim jelima.

Proslava godišnjice završit će sutra akcijom čišćenja grada koja će biti održana na više gradskih lokacija, s početkom u 10 sati.

UWC pruža mogućnost obrazovanja mladim ljudima iz cijelog svijeta, potičući ih da budu pozitivna snaga i da se obrazuju za mir, a UWC Mostar je jedan od 17 koledža na svijetu i jedini na Balkanu.

Koledž u Mostaru je jedinstven i po svojoj misiji koja podrazumijeva doprinos razvoju postkonfliktnog društva, a dvogodišnji srednjoškolski obrazovni program uključuje brojne izvannastavne aktivnosti, u suradnji s organizacijama i institucijama Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close