Kako prehrana bogata crvenim mesom utječe na zdravlje?
Nova studija
OBJAVA: Četvrtak, 12. siječnja 2017. 9:51
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Sa.M.
Kako prehrana bogata crvenim mesom utječe na zdravlje?
0

Muškarci s najvećim unosom crvenog mesa imali 60 posto veću vjerojatnost razvoja divertikulitisa.

Prehrana bogata crvenim mesom povezana je s većim rizikom razvoja divertikulitisa, upalne bolesti crijeva, ustanovili su znanstvenici.

Divertikulitis je upala ili infekcija malih džepova, zvanih divertikuli, koji se pojavljuju duž stijenki crijeva.

Unatoč tome što je bolest relativno česta, malo se zna o tome što je uzrokuje i uglavnom se kao mogući uzroci spominju pušenje, gojaznost, prehrana siromašna vlaknima i kronična uporaba protuupalnih lijekova, piše Hina.

Znanstvenici predvođeni Andrewom Chanom iz Opće bolnice Massachusetts ispitali su medicinske podatke 46,5 tisuća muškaraca koji su u razdoblju od 26 godina svake četvrte godine dostavljali podatke o svojoj prehrani.

U tih 26 godina, njih 764 oboljelo je od divertkulitisa. Ustanovljeno je da je ta skupina ljudi jela više crvenog mesa. Ali su oni također i više pušili i više koristili lijekove protiv bolova.

Ali čak i kada se to uzelo u obzir, pokazalo se da su muškarci s najvećim unosom crvenog mesa imali 60 posto veću vjerojatnost razvoja divertikulitisa.

Pošto je studija bila opservacijska, a ne uzročno-posljedična, znanstvenici su napomenuli da pokazatelji ne dokazuju da crveno meso uzrokuje bolest, ali trebaju se razmotriti u pri sastavljanju zdravijeg jelovnika.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.