Su Jang Zao

Kad Kinez postane Trebinjac: Zove se Janko, slavi Svetog Jovana Šangajskog

Lifestyle / Flash | 25. 01. 2017. u 07:39 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Su Jang Zao, profesor matematike iz Kine, prije 15 godina doselio se u Trebinje gdje je ostao sve do danas. Kaže da ne planira otići iz Hercegovine jer je poput čarolije te da je tu sretan.

''Tko jednom dođe u ove krajeve uvijek se poželi vratiti, a eto ja sam odlučio da sa tadašnjom djevojkom, a sada suprugom, ostanem u Trebinju i nije mi krivo'', priča Janko Zhao, za Blic.

Odmah po dolasku od sugrađana je dobio ime Janko i odlučio je krstiti se i preći u pravoslavlje. Proslavlja Božić i ima svoju krsnu slavu Svetog Jovana Šangajskog, koji se slavi 2. srpnja.

Trebinjci Janka znaju već petnaestak godina, kada je kao profesor matematike došao iz jednog manjeg grada kod Pekinga kao trgovac robe. Za njim je došla i njegova tadašnja djevojka, a poslije supruga.

Su Jang Zao, prvi trebinjski Kinez, odmah je od lokalnog stanovništva dobio ime Janko, a on i njegova supruga, nekoliko godina po dolasku, krstili su se u Sabornom hramu u Trebinju, pa mu je to postalo i kršteno ime.

Na srpsko ime koje je dobio od Trebinjaca nije se bunio, a njegova supruga dobila je ime Sofija.
Janko ima i državljanstvo BiH, napravio je kuću u Trebinju, i otvorio nekoliko radnji. Na posljednjim lokalnim izborima iskoristio je pravo glasa i glasao u trebinjskom Domu umirovljenika.

Kaže da je glasao i prije četiri godine na lokalnim izborima, jer na to ima pravo, pa ispunjava građansku dužnost.

Iako je po samom dolasku rekao da je došao u Trebinje zbog promjene, a ne lošeg života u Kini, sada kaže da iz ovog grada ne želi ići, prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close