Obratite pozornost

Jezik vam 'može reći' kada je vrijeme za posjet liječniku

Lifestyle / Flash | 01. 05. 2017. u 20:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čovjek uvijek treba biti sam svoj liječnik, jer smo mi sami ti koji moramo voditi najviše računa o našem zdravlju. Obraćanje pozornosti na simptome kao i pravovremeni odlazak doktoru mogu spriječiti razvoj bolest ili ih barem usporiti, a neki od znakova koje nam tijelo šalje uopće nisu tako komplicirani.

Portal Bright Side objavio je jednostavan jednominutni test uz koji možete provjeriti svoje zdravlje - preko jezika.

Sve što trebate napraviti je uzeti običnu metalnu žlicu te s njom ostrugati cijeli površinu jezika obilno namočenu slinom. Potom žlicu stavite u prozirnu plastičnu vrećicu te je izložite na svjetlo - ispod sunca ili stolne svjetiljke. Pričekajte minutu i pogledajte žlicu.

Što govori miris

Ako se pojavio neugodan miris koji je snažan, to može biti indikator problema sa želucem ili plućima. Sladak miris može upućivati na dijabetes, dok kiseli može ukazivati na probleme s bubrezima, prenosi express.hr.

Što govori izgled

Ako su se na žlici pojavile mrlje koje su žućkaste, to može upućivati na probleme u radu štitnjače. Ljubičaste mrlje su indikator bronhitisa, loše cirkulacije ili pak visokih razina kolesterola. Bijele mrlje mogu ukazivati na respiratornu infekciju, dok su narančaste često posljedica bolesti bubrega.

Ovih 7 simptoma nikako nemojte ignorirati

Crni jezik

Malene kvržice na površini jezika - papile - ponekad mogu poprimiti crnu boju zbog nakupina bakterija i gljivica. Također, površina jezika boju može promijeniti i zbog neke hrane, pića, duhana... Uzrok tomu čestro je loša higijena usne šupljine. Ovo stanje jezika je bezopasno, ali je ružno za vidjeti. Međutim, neki antibiotici i drugi lijekovi, kao i sredstva za ispiranje usta mogu biti odgovorni za crni jezik. Može se raditi i o dehidraciji organizma ili ispijanju prevelike količine kave. Posavjetujte se s liječnikom ako to potraje više od deset dana

Žuti jezik

Kao i s crnim jezikom, i žuti jezik je rezultat nagomilanih bakterija. Osim toga, papile se mogu upaliti ako su usta previše suha, odnosno ako tijelu nedostaje vode, ako se diše kroz usta (umjesto kroz nos), ako je tjelesna temperatura povišena, previše duhanskog dima pređe preko jezika itd. Rješenje je pedantna higijena usne šupljine, pijenje više vode, struganje jezika.

Bijeli jezik

Uzroka je više. Može se raditi o dehidraciji. ali i oralnoj kandidijazi. To je infekcija sluznice usne šupljine nekom gljivicom iz roda Candida koja najčešće napada ljude slabijeg imuniteta. Pojaviti se zna i kod pacijenata koji piju jake antibiotike. Bijeli jezik može nastati i kod leukoplakije - stanja u kojem dolazi do stvaranja bijelih mrlja u usnoj šupljini. Radi se o lezijama koje ponekad mogu predstavljati početak karcinoma, kažu stručnjaci.

Ružičasti jezik

To je jezik kojem okusni pupoljci postanu natečeni i čini se kako imaju glatku površinu nalik sjemenkama jagode. Stručnjaci upozoravaju ako vam je jezik svjetlo crvene boje, a pritom imate visoku temperaturu - odmah posjetite liječnika. Jezik može nalikovati jagodi iz nekoliko razloga. Jedan od njih je nedostatak vitamina B12 te folne kiseline. Može se raditi i o šarlahu - streptokoknoj infekciji kod koje je temperatura tijela povišena i savjet je bez odgađanja otići liječniku. Postoji i još jedna bolest kod koje jezik nalikuje jagodi - kawasaki bolest koja je češća kod djece mlađe od pet godina. To je poremećaj kojeg karakterizira upala krvnih žila u cijelom tijelu. I ovu bolest prati povišena temperatura pa treba posjetiti liječnika.

Smeđe mrlje

Ako se na jeziku pojave mrlje smeđe ili tamnije boje, može biti riječ o mrljama uzrokovanih hranom i pićem. No, ako se one ne miču, svakako otiđite na lječnički pregled jer se može raditi o obliku raka kože - melanomu.

Kvržice ili bol

Glavni razlozi nastanka krvžica i boli su dijabetes, anemija, opekotina, hormonalne promjene uslijed menopauze, ali i gljivične infekcije. Gubitak osjeta i trnci Izostanak osjeta na jeziku najčešće se događa zbog oštećenja živčanog sustava. To se može pojaviti nakon nekog zahvata kod zubara, ali i kod moždanog udara. Tada se javlja gubitak osjetat ili osjećaj trnaca na jeziku.


Kopirati
Drag cursor here to close