Je li LED rasvjeta opasna za ljudsko zdravlje?
Istraživanje
OBJAVA: Utorak, 27. rujna 2016. 14:35
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: S.S.
Ulična LED rasvjeta
0

Glasnogovornik energetske gradske kompanije 'Seattlea' rekao ja da LED svjetla ne emitiraju ništa više problematičnih plavih radiovalova od većine računara i televizora.

Američka znanstvena asocijacija u lipnju je objavila upozorenje da visokosenzitivna LED ulična svjetla emitiraju nevidljivo plavo svjetlo koje može ometati ritam sna i povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema poput raka i kardiovaskularnih bolesti.

Asocijacija je također upozorila da LED svjetla mogu pogoršati noćni vid u vožnji, piše 'Washington post'. Slična zabrinutost se pojavljivala i proteklih godina, ali ovo upozorenje dodaje na ozbiljnosti problema i moglo bi prisiliti gradove (barem one u SAD) da razmisle o intenzitetu kojim koriste LED svjetla.

LED svjetla imaju 50 posto veću energetsku efikasnost od običnih i traju 15 do 20 godina umjesto dvije do pet. Zanimljivo je da su neki američki gradovi rekli da zdravstvena zabrinutost nije dovoljno uvjerljiva da nadjača dobrobiti LED uličnih svjetala.

Glasnogovornik energetske gradske kompanije 'Seattlea' rekao ja da LED svjetla ne emitiraju ništa više problematičnih plavih radiovalova od većine računara i televizora.

Jedan od glavnih funkcionera Fenixa, Mark Hartman, rekao je da bi oni mogli preći na kombinaciju starih i LED svjetala, pa bi starija svjetla koristili u četvrtima u kojima se stanuje, a ona LED na velikim ulicama i raskrižjima. Rekao je i da će sigurno u obzir uzeti zdravstvene argumente iako je također spomenuo zračenje računara i televizora.

U SAD su vlasti ohrabrivale savezne države i lokalne samouprave na LED ulična svjetla čim su ona postala dostupna. Kritičari tvrde da su ipak malo požurili. "LED svjetla prvih generacija zaista imaju negativan uticaj na ljudsku psihofizičku dobrobit", rekao je Michael Siminovich sa Sveučilišta u Kaliforniji, prenosi B92.

Svjetlost se mjeri po temperaturi boje i izražava se u kelvinima (K). Originalna LED ulična rasvjeta imala je temperature od najmanje 4000 K što producira jarkobijelo svjetlo s velikom količinom nevidljivog plavog svjetla.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.