Jabuka na dan tjera doktora van: 10 zanimljivih činjenica o jabukama
Čuvar zdravlja
OBJAVA: Četvrtak, 17. studenog 2016. 10:06
IZVOR: ordinacija.hr
AUTOR: A.M.
Jabuka voće cura
0

Jabuke doista čuvaju vaše zdravlje, pa čak mogu i olakšati disanje.

Jabuke su voće koje smatramo vrlo običnim, možda čak i dosadnim, a polako zaboravljamo onu staru "Jabuka na dan tjera doktora van".

No – mislimo da je vrijeme da se vratite u djetinjstvo, pogotovo zato što postoji sve više dokaza da jabuke doista čuvaju vaše zdravlje, pa čak i olakšati disanje, pa sve do toga da će vas zasititi i tako ćete lakše i efikasnije skinuti neželjene kilograme, piše Ordinacija.hr.

1. U svijetu razlikujemo nešto više od 7 i pol tisuća sorti jabuka. Ako biste, na primjer, željeli svaki dan pojesti jabuku druge sorte trebalo bi vam više od 20 godina da ih sve isprobate.

2. Prosječno, jedna jabuka sadrži 4,5 grama dijetalnih vlakana. Predlaže se na dnevnoj razini konzumirati 14 grama vlakna na svakih tisuću unesenih kalorija – tako da bi tri jabuke dnevno, uz normalne obroke, trebale zadovoljiti potrebe za vlaknima. Jedina topljiva vlakna koja sadrži jabuka su pektini i oni utječu na smanjivanje razine kolesterola u krvi.

3. Čak dvije trećine vlakna, kao i veliki broj antioksidansa nalazi se baš u kori jabuke. Zbog toga, razmislite dva put prije nego se odlučite oguliti jabuku.

4. U jabukama se nalazi veliki udio bora (borona) koji povećava koncentracija, odnosno potiče lakše pamćenje, mentalnu svijest, ali i električnu aktivnost mozga.

5. Na mnoge se jabuke stavlja prirodni vosak nakon branja kako bi se spriječio ulaz bakterija u jabuke te kako bi se usporio proces zrelosti.

6. Istina je da jabuke mogu potpomoći u izbjeljivanju zubi, odnosno očuvati vaše zube čistima. Naime, u njima se nalazi malatna kiselina. Ova kiselina koristi se u procesima izbjeljivanja zubi. Tako će i jabuka utjecati na uklanjanje nečistoća sa zubi.

7. Razlog zašto jabuka ne potone u vodi je to što se u njoj nalazi čak 25 posto zraka.

8. Ako želite da drugo voće ili povrće brže sazrije, stavite jabuku u neposrednu blizinu tih namirnica. Razlog tome je što jabuke ispuštaju etilen koji potpomaže sazrijevanje.

9. Sok od jabuke posmeđi odmah čim iscijedite jabuku zbog dodira sa zrakom, odnosno zbog oksidacije. Ovaj proces možete umanjiti ili spriječiti upotrebom limuna ili limete – koji preveniraju oksidaciju.

10. Jabuke također imaju veliki utjecaj na razinu hormona estrogena kod žena koje su u menopauzi – odnosno potiču njihovo lučenje. Ponovno je za ovo zaslužen bor, odnosno borona, minerala koji uz balansira razinu estrogena, održava energiju, ali i i utječe na smanjivanje gubitka kalcija – procesa koji često vodi do osteoporoze.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.