Spasio život djevoci

Jablaničanin dobio najveće priznanje Federalne uprave civilne zaštite

Lifestyle / Flash | 02. 03. 2017. u 18:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ramo Begović iz Jablanice nagrađen je plaketom za doprinos u civilnoj zaštiti, najvećim priznanjem Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), na svečanoj sjednici održanoj u četvrtak u Sarajevu.

Naime, u listopadu prošle godine, 25-godišnji Jablaničanin spasio je život djevojci koja se utapala u rijeci Rajni u Njemačkoj, nakon čega je postao heroj njemačkih i bh. medija. U trenutku kada je djevojka pala u rijeku, Begović se vozio na biciklu, no vidjevši ju kako pada, bacio je bicikl te riskirajući svoj život, spasio njezin.

Za taj hrabri čin, na prijedlog Civilne zaštite općine Jablanica, Federalna uprava civilne zaštite nagradila je, između ostalih, i Ramu Begovića, najvećim i najzaslužnijim priznanjem.

''Ovo je najveće Federalno priznanje u oblasti civilne zaštite i veoma mi je drago što je pripalo našem mladom Jablaničanu, spasiocu Rami Begoviću. Danas smo nazočili svečanoj sjednici FUCZ u Sarajevu, gdje je naš sugrađanin dobio najviše priznanje. Veoma smo ponosni na taj čin, jer znamo da se radi o jednom humanom činu, jednog mladog čovjeka, činu koji je ravan podvigu, jer tko spasi jedan ljudski život kao da je spasio cijeli svijet'', kazao je Feni pomoćnik načelnika za civilnu i protupožarnu zaštitu Jablanica Omer Nezirić.

Istaknuo je kako se nada da momaka kao što je Ramo Begović, ima još mnogo u našem okruženju.

''Također, nadam se da će ovo biti poticaj i za ostale spasioce, kada se nađu u prilici da nekome pomognu i spase ljudski život'', naglasio je.

Ramo Begović, dobitnik spomenutog priznanja zahvalio je svima koji su odlučili da upravo njega, predlože za jedno takvo priznanje.

''Posebno sam zahvalan Civilnoj zaštiti općine Jablanica i gospodinu Omeru Neziriću, koji su me predložili za ovo odlikovanje, kao i Federalnoj upravi civilne zaštite koja mi je uručila priznanje. Danas mi je uručena najveća titula, ispred Civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine. Ovo odlikovanje mi znači mnogo i kroz život će me podsjećati na jedan veoma plemenit čin koji sam uradio'', kazao je Begović.

Kopirati
Drag cursor here to close