Čedomir Petrović

Ispovijest sina najomiljenijeg komičara bivše Juge: Zaboravljaju i žive, ne samo one kojih više nema

Kultura / Film TV | 03. 02. 2017. u 07:32 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''On je bio potpuno normalan, jedino je njegova popularnost bila enormna'', kaže za Blic Čedomir Petrović, sin čuvenog glumca Miodraga Petrovića Čkalje, koji je nasmijavao cijelu bivšu Jugoslaviju, a otišao je tužan i u tišini sada već davne 2003. godine. Ipak, živ je i dalje zbog nezaboravnih uloga.

''Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu, zahvalio bih prvo svojoj ženi, pa djeci, pa punici, zatim producentu i redatelju. Ali s obzirom da sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem prvo svom šefu samoposluge što mi ponekad odvoji penzionersku kost, pa susjedi u baraci koja mi ostavi mlijeko ispod pulta, pa mom poštaru koji mi uvijek na vrijeme sa zakašnjenjem donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovdje'', rekao je 2002. godine Čkalja, jedan od najvećih komičara u bivšoj SFRJ, godinu dana prije vlastite smrti, nakon što je dobio nagradu za životno djelo 'Car Konstantin'.

Najvoljeniji glumac stare Jugoslavije umro je zaboravljen. Njegov sin Čedomir, koji je sa svojim ocem igrao u jednoj od epizoda 'Vrućeg vetra', danas je umirovljenik, više od 20 godina se ne bavi glumom, piše knjige, kolumne.

Za Blic kaže da ne gleda televiziju, ne gleda reprize serija u kojima je glumio njegov otac, a Čkalju, o kojem piše i u svojoj novoj knjizi "Bilo nekad jedno vrijeme kad su ljudi bili bolji", kaže:

''Bio je jako dobar otac. Trudio se, a ja sam se trudio da budem dobar sin. Nismo se sukobljavali nikada, jedino oko sporta, oko nogometa koji smo zajedno gledali. Nikada me nije udario, nikada nije psovao... Kada se sjećam oca, više se sjetim nekih privatnih stvari koje publika ne zna. Ne sjetim se njegovih uloga i humora već kao oca privatno. Ja sam njegove serije gledao kao gledatelj. On je bio potpuno normalan, jedino je njegova popularnost bila enormna...''

A na to da je na kraju karijere Čkalja bio zaboravljen, da ga se i danas rijetko sjete, Čedomir Petrović kaže:

''Zaboravljaju i žive, ne samo one kojih više nema. Nije se on sviđao nekima koji bi ga se trebali sjetiti. On se sviđao narodu. A ovima je govorio u lice istinu. Ne vole svi čuti istinu. Zbog toga trpimo i moja kći i ja. Trpimo, nitko nas ne zove u kazalište, na film, na televiziju... Sva vrata su nam zatvorena kao londonska banka. Ne žele nas zvati. Moja Jovana je odlična glumica, glumila je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Došli su novi mladi glumci, poluglumci-polutajkuni, tu su klanovi... Ali ponosan sam što je Čkalja bio takav'', kaže Čedomir Petrović.

A pričalo se i da se Pavle Vuisić i Čkalja, veliki partneri u seriji 'Kamiondžije', nisu mnogo voljeli...

''Paju nisam poznavao privatno, ali znam da je njegov privatni život bio potpuno suprotan od života mog oca. Moj otac nije popio ni kap alkohola, a Paja je to volio ponekad. Paja je volio rijeku, a moj otac nikada nije volio rijeku... A to da se s Pajom nije volio i svađao? Pa ne bi mogli onakvu seriju napraviti da su se svađali. Bili su različiti, nisu se družili, ali su bili profesionalci. Bilo bi dobro da se svi svađaju kao što su Čkalja i Paja pa da naprave nešto izvanredno kao što su učinili njih dvojica'', kaže Čedomir.

Kopirati
Drag cursor here to close