Probajte

Hren - moćna namirnica za otporniji organizam

Lifestyle / Flash | 02. 01. 2017. u 17:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hren je odlična namirnica za detoksikaciju organizma te je prirodni podizač imuniteta jer sadrži kalij, magnezij, fosfor te vitamin C.

Prirodni je antibiotik te se njime možete inhalirati kako biste se riješili problema s dišnim putovima.

Njime možete i odagnati reumatsku i mišićnu bol, kao i jaku glavobolju, pomoću obloga od naribana hrena. Potaknut će i cirkulaciju organizma i pomoći kod oboljenja sa srcem i krvožilnim sustavom. Dobar je i za metabolizam jer ga potiče i crijevima olakšava rad.

Ljekovitost

Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcija, vitamin B2, magnezij, fosfor…) hren je osim gurmansko, izuzetan i kao ljekovito sredstvo.

Njegovu ljekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima i kao moćan afrodizijak. Iz tih dana vrijedi i izreka: ''Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.''

Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše probavi. Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Potiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crijevima.

Sok od hrena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čovjeku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz pankreasa. Hren potiče i rad jetre, potiče rad srca i cirkulaciju, a usto, odličan je diuretik te pomaže kod reumatizma.

Poželjan u vrijeme prehlada

Ipak, hren je nešto vrlo poželjno posebno u vrijeme prehlada. Dokazano je da arome koje se nalaze hrenu najviše pomažu u borbi protiv prehlade. Ljute supstance hrena su se pokazale kao jako efikasne kod upale grla.

U hrenu se nalazi i ulje senfa, koje dokazano djeluje protiv bakterija, virusa i gljivica koje prouzrokuju bolesti dišnih i mokraćnih puteva. Ova ljuta ulja stimuliraju  imuni sistem da se bori protiv parazita koji izazivaju bolest, prenosi alternativa.

Kod prehlade se može koristiti nariban, kuhan u mlijeku ili pomiješan s medom.

Oprezno s hrenom

S hrenom treba biti i oprezan! Više od 80 ml soka od korijena hrena može izazvati povraćanje, a već 15 do 20 ml sjemenja hrena kuhanog u vodi može uzrokovati dijareju i povraćanje. Treba biti oprezan i s korištenjem tinktura, osobito kada je riječ o svježim ranama. Osobe alergične na luk bi trebale izbjegavati hren.

Recepti

Hren i med protiv prehlade

Kod prehlada, znači jednostavnih prehlada pomaže domaći recept: korijen hrena dugačak oko tri centimetra se opere, oguli i izriba, stavi u teglu koju možete zatvoriti. Dodate med i ostavite nekoliko sati zatvoreno. Ovako pripremljen med se uzima svako jutro i večer po jednu čajnu žličicu.

Tegobe s dišnim organima

Čaj od hrena olakšava disanje i ublažava upalne procese u respiratornim organima. Deset grama naribanog hrena se prelije s 2 dl prokuhale vode i ostavi poklopljeno da odstoji nekoliko minuta. Nakon što se procijedi popiti mlako.

U slučaju astme, napraviti kašu koja olakšava disanje: na laganoj vatri kuhati četiri jušne žlice naribanog  hrena, pomiješane s čašom (2dcl) jabučnog octa. Kada hren omekša, procijediti ga i dodati istu količinu meda. Vratiti na peć i kuhati dok se smjesa ne zgusne, a ostaviti da se ohladi. Lijevati u teglice i čuvati u frižideru.

Inhaliranje sinusa

U prokuhalu vodu se staviti hren, prekriti glavu ručnikom i desetak minuta udisati paru – prije spavanja. Ovom inhalacijom, čiste se sinusi od gnoja, a ublažava se i bol.

Kopirati
Drag cursor here to close