Posebni izaslanik

Hoser o Međugorju: Nije prvi put da Crkvi treba vremena u donošenju odluke

Lifestyle / Flash | 24. 03. 2017. u 08:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebni će izaslanik Svete Stolice, nadbiskup Henryk Hoser, krajem ovog mjeseca po prvi put posjetiti Međugorje.

“Moja je uloga pozorno ispitati mjesno pastoralno stanje, osobito potrebe hodočasnika. Trebao bih također predložiti možebitne pastoralne inicijative za budućnost”, kazao je poljski nadbiskup u nedavnom razgovoru za portal Aleteia, dodajući kako će njegovo poslanje imati isključivo pastoralno obilježje.

Papa Franjo u veljači je zadužio nadbiskupa Hosera da ide u Međugorje kao posebni izaslanik Svete Stolice.

Nadbiskup je rekao da će se najprije susresti s apostolskim nuncijem u BiH, nadbiskupom Luigijem Pezzutom, te kardinalom Vinkom Puljićem, a nakon toga će se susresti s biskupom Ratkom Perićem, koji je na čelu Mostarsko-duvanjske biskupije, te franjevcima koji upravljaju svetištem u Međugorju, javlja Vecernji.ba.

“Iznad svega, pozorno ću poslušati različita mišljenja i ispitati mjesno pastoralno stanje”, istaknuo je poljski nadbiskup. Nadbiskup Hoser naglasio je da nema razloga za zabrinutost jer Crkva još nije donijela sud o vjerodostojnosti ukazanjâ.

Nakon što je pozvao na mirno iščekivanje konačnog suda Crkve, nastavio je: “Nije prvi put da Crkvi treba vremena u donošenju odluke, pogotovo jer su ova Marijina ukazanja značajno drugačija od prijašnjih”, komentirao je biskup Hoser.

“Osim toga, to pitanje neće ništa promijeniti u crkvenom nauku o marijanskom štovanju. Ako je marijanska pobožnost procvala u Međugorju, ako toliko mnoštvo ide tamo, onda je to mjesto gdje će se štovanje nastaviti, budući da se Gospu može štovati bilo gdje, posebno na onim mjestima gdje je to štovanje plodno”, istaknuo je Papin posebni izaslanik.

Međugorje godišnje posjeti između 2 i 2,5 milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta te se ubraja među najveća katolička hodočasnička mjesta. Iz tog razloga Crkva je zainteresirana za dobru pastoralnu skrb hodočasnika.

Kopirati
Drag cursor here to close