Bebe

Hercegovina neće ostati bez beba: Zatražili besplatnu treću izvantjelesnu oplodnju

Lifestyle / Flash | 03. 05. 2017. u 16:31 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje obitelji sa problemom steriliteta "Bebe" iz Trebinja pozvalo je danas Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske da osiguraju uvjete i omoguće besplatan treći postupak izvantjelsene oplodnje za buduće roditelje u Srpskoj.

U pismu upućenom navedenim institucijama navodi se da bi trećim postupkom bile obuhvaćene žene koje u prva dva postupka izvantjelesne oplodnje nisu uspjele ostvariti ili iznijeti trudnoću, te napominje da bi bila značajno manja godišnja izdvajanja u odnosu na prva dva postupka, imajući u vidu uspješnost izvantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj.

"Uvođenje besplatnog trećeg postupka značio bi mnogo roditeljima koji nisu u mogućnosti da financiraju procedure izvantjelesne oplodnje, a ne žive u općinama koje za taj postupak izdvajaju sredstva", navode u Udruženju.

U pismu se ističe da bi one općine koje su do sada izdvajale novac za treći postupak novac mogle da preusmjere za četvrti, čime bi bio napravljen veliki napredak u borbi protiv steriliteta i pada nataliteta u Republici Srpskoj, piše Srna.

Iz Udruženja su pozvali Vladu i Narodnu skupštinu Republike Srpske da što prije pokrenu inicijativu i donesu zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji po uzoru na nedavno doneseni zakon u Srbiji, te da se stvore uvjeti za dodatni razvoj izvantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj.

"Izvantjelesna oplodnja se u Republici Srpskoj radi 14 godina, a od 2011. godine republički Fond zdravstvenog osiguranja pokriva troškove dva postupka izvantjelesne oplodnje za parove kojima je to jedini način da ostvare potomstvo", navodi se u pismu i dodaje da je izvantjelesnom oplodnjom u Republici Srpskoj do sada rođeno 900 beba.

Udruženje "Bebe" iz Trebinja postoji već sedam godina i djeluje na području istočne Hercegovine. U Udruženju ima 180 obitelji i 72 bebe.

Kopirati
Drag cursor here to close