Turistički potencijal

Hercegovina kroz Hodopise & Slikopise po nizinama i visinama

Lifestyle / Flash | 15. 08. 2016. u 16:08 Ivan Kraljević

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako mnoge osobe žele svoje hobije pretvoriti u uspješan posao, postoje i one koje rade obrnuto. Jedna od takvih je Stanislava Borovac koja kroz svoj posao uživa i u hobiju. Kako svakodnevno sa svojim suradnicima diljem Hercegovine posjećuje i dostavlja hranu siromašnima i nemoćnima te nerijetko s društvom planinari, odlučila je svaku posjećenu lokaciju ovjekovječiti kroz objektiv svoga fotoaparata ili mobitela. Upravo tako su nastajali njezini Hodopisi & Slikopisi po nizinama i visinama. Riječ je o skoro osamsto fotografija prirodnih ljepota Hercegovine i okolice, koje nerijetko izazivaju uzdah i pozivaju na skori posjet.

''Ideja za Hodopise & Slikopise po nizinama i visinama rodila se prije dvije godine, nekako u isto vrijeme kada sam se uključila u Planinarsku školu u organizaciji HPD Prenj 1933.'', govori za Bljesak.info autorica fotografija Stanislava Borovac, koja se nakon završene škole učlanila u društvo, prošla obuku za planinarskog vodiča te prije nekoliko mjeseci uključila i u HGSS kao dio SAR timova.

Preko tri tisuće obožavatelja prirodnih ljepota

Hodopise & Slikopise po nizinama i visinama trenutno prati više od tri tisuće zaljubljenika u ljepotu fotografija snimljenih u našoj blizini. Zaljubljenika u ljepotu koja nam je pred okom, a koje možda nismo ni svjesni. Fotografije naše sugovornice nastale su s ciljem promocije viđenoga, ali i kao plod unutarnjeg zadovoljstva.

'Ako bih već morala izdvojiti neki cilj stranice onda neka to bude promocija. Promocija svih ljepota koje imamo, a kojih možda nismo ni svjesni. U ovom kratkom razdoblju koliko se bavim planinarenjem, sa svakim novim izletom, postala sam sve sigurnija kako Hercegovina ima ogroman turistički potencijal, koji nažalost nije u potpunosti iskorišten. No, jedan od ciljeva stranice je i osobno unutarnje zadovoljstvo. Kako živimo u vremenu tehnologije i korisnika iste, redovno mi se preko stranice javljaju ljudi i raspituju za određeno mjesto, o njegovoj lokaciji, putu do njega i slično. Nerijetko se dogodi da mi nakon nekoliko dana pošalju svoje fotografije i dojmove i ne mogu ne biti sretna zbog toga'', ističe naša sugovornica.

Iako stranica postoji skoro dvije godine, Stanislava ističe kako je ona još uvijek u izgradnji. Istu planira u budućnosti dodatno obogatiti turističkom crtom te se možda i uvezati s turističkim zajednicama i agencijama kako bi zajednički radili na promociji ljepota u kojima obitavamo i Hercegovinu učinili turistički primamljivijom.

Uskoro povezivanje s web stranicom

''Stranicu planiram uskoro povezati s web stranicom na kojoj bi objavljivala fotografije i izvješća o mjestima koje sam posjetila, zanimljive priče vezane za pojedino mjesto ili pak osobne dojmove. Mislim kako je u današnje vrijeme potrebna i suradnja s turističkim zajednicama i agencijama i ako mi se u budućnosti pruži takva prilika objeručke ću je prihvatiti'', tvrdi ova velika zaljubljenica u prirodu za Bljesak.info.

Njezini Hodopisi & Slikopisi po nizinama i visinama nastaju, kako kaže, svugdje gdje joj noga kroči, pa se iz istoga razloga ne može govoriti o točno određenim granicama i područjima koje fotografira.

''Imam sreću raditi u jednoj američko-irskoj humanitarnoj organizaciji na području Hercegovine, tako da mi je, između ostalog, opis posla dostavljanje hrane na području skoro čitave Hercegovine. Svaki dan neko drugo mjesto. Često sa mnom idu i stranci, uglavnom Irci i Amerikanci, koji dođu u posjet Međugorju te koji podupiru rad organizacije za koju radim. Nakon što dostavimo pakete planirane za taj dan uvijek ih odvedem na neko od mjesta gdje znam da nisu bili. Kod nas stranci većinom posjete Kravicu, Počitelj, Blagaj ili neko drugo poznatije turističko mjesto, ali postoji još stotinu drugih mjesta koja vrijedi vidjeti i istražiti'', poručuje Borovac.

'Blizu mi je more, blizu mi planina'

Hercegovina je za našu sugovornicu velike potencijal, ne samo zbog prirodni ljepota, nego i zbog ljudi. Jednom je prilikom napisala kako bez ikakvih problema cijelu zemlju možemo prekvalificirati u park prirode i danas, kako kaže, u potpunosti stoji iza tih svojih riječi.

''Možda mi toga nismo ni svjesni, ali ovo što mi ovdje imamo malo tko ima. Ima ona pjesma od Zostera koja, između ostalog, kaže „Blizu mi je more, blizu mi planina“. Imamo sve na dlanu. Na nama je samo izaći iz svakodnevne kolotečine i krenuti istraživati. S obzirom kako nam svake godine raste broj članova u planinarskom društvu mislim kako smo na pravom putu ovaj neiskorišteni potencijal koji Hercegovina ima pokazati i širem krugu ljudi'', zaključila je autorica stranice Hodopisi & Slikopisi po nizinama i visinama u razgovoru za Bljesak.info.

Card

Kopirati
Drag cursor here to close