Najezda zmija u BiH

Hercegovina: Budite oprezni, zmije su se probudile

Lifestyle / Flash | 17. 05. 2017. u 11:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci svakog proljeća upozoravaju sve koji borave u prirodi na oprez, jer se zmije u travnju i svibnju bude iz zimskog sna.

Zmije se mogu popeti i na drvo i mogu vas prepasti iz krošnje, upozorava čitatelj Radija Ljubuški Dario Vukojević.

"Potražio sam hladovinu i tek što sam sjeo ispod drveta, čuo sam šuškanje iznad glave. Kad sam digao pogled, ugledao sam veliku zmiju u krošnji, skočio sam i počeo snimati, a ona je skakala sa grane na granu. Ne znam o kojoj je vrsti zmije je riječ. Zmija je dosta velika, nema obilježja kao poskok, gledao sam po internetu možda je bjelica", poručio je Dario.

Inače, Dvevni avaz je danas pisao kako zbog toplijeg vremena zmije svoja utočišta pronalaze i u gradskim naseljima. S tim problemom suočili su se i Banjalučanikoji su zmije primijetili na gradskim prometnicama ali i u parkovima.

''Proljeće je vrijeme parenja zmija, što ih tjera da budu aktivnije. Vlažno i prohladno vrijeme ih prisiljava na izlaganje suncu izvan skloništa, pa su upadljivije'', objašnjava biolog Branislav Gašić.

Stoga, svi oni koji boravite u prirodi budite oprezni. A osobama koje imaju okućnice savjetuje se da ih održavaju, te čiste otpad koji bi mogao predstavljati potencijalno skrovište za zmije.


Kopirati
Drag cursor here to close