Vrhunac u veljači

Gripa nije ni blizu kraja, očekuje se veći broj oboljelih

Lifestyle / Flash | 15. 01. 2017. u 18:29 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ogromne vremenske oscilacije u našoj zemlji donijele su prehlade, viroze, ali i gripu. Iako broj oboljelih svaki dan raste, epidemiolozi najavljuju da će u veljači doći do vrhunca gripe, kada se očekuje i duplo veći broj pacijenata.

Četiri županije

U FBiH je do 31. prosinca, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prijavljeno 8.500 osoba sa simptomima sličnim gripi, što je znatno veći broj u odnosu na isto razdoblje lani. Stvaran broj oboljelih višestruko je veći od evidentiranih slučajeva i raste jer se mnogi pacijenti ne obrate liječniku, nego ostaju liječiti se kući, piše Avaz.ba.

Povećan broj oboljelih registriran je u četiri županije, Sarajevskoj, Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Zapadnohercegovačkoj.

U uzorcima poslanim u Mikrobiološki laboratorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) detektirani su virusi gripe tip B i A (H3), kao i u drugim zemljama, potvrdila je za 'Avaz' prim. dr. Mirsada Mulaomerović iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

''Do sada je prijavljen veći broj oboljelih, nego u istom razdoblju prošle sezone'', kaže Mulaomerović.

Najbolje cijepljenje

Epidemiolozi upozoravaju da je gripa zarazna i da je obvezno treba preležati, a cijepljenje je ipak najučinkovitiji način njenog sprečavanja.

Iako je bilo najava da bi sezona gripe mogla završiti, epidemiolozi tvrde kako je, prema dosadašnjim iskustvima, najveća mogućnost dobivanja gripe krajem veljače i početkom ožujka, a smanjenje intenziteta se očekuje tek krajem ožujka.

Ove sezone, kako pojašnjavaju iz Zavoda, paralelno su cirkulirala dva tipa gripe - tip A (H3N2) te tip B (H1N1), a do sada je bio izraženiji tip B.

Velik broj slučajeva u HNŽ-u

Ovih dana bilježi se veliki broj slučajeva prehlade i gripe i u HNŽ-u. Niske temperature koje ne zaobilaze ni Hercegovinu pogoduju širenju bolesti. Kako FTV doznaje iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, najveći broj oboljelih su odrasli u dobi od 30 do 64 godine. Bolest je praćena visokom temperaturom, glavoboljom i malaksalošću.

''U kasnijem stadiju može doći do promjena koje se manifestiraju kašljem, bolovima u prsima, otežanim disanjem i u tom slučaju obvezno se treba javiti liječniku jer može doći i do komplikacije gripe koja se manifestira, u prvom redu, jakom upalom pluća'', objašnjava Eniz Čolaković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

U Trebinju hara virusna infekcija

U Službu hitne medicinske pomoći Trebinje prethodnih dana dnevno se prosječno javljalo 60-ak pacijenata s virusnim infekcijama, a evidentiran je i veći broj njih s upalom pluća, potvrdio je za Avaz načelnik ove službe Saša Borjan.

Istaknuo je da je i ranije u zimskom razdoblju bilo virusnih infekcija, ali da je ove godine znatno povećan broj pacijenata sa simptomima virusa, napominjući da dnevno bude po dvadesetak kućnih posjeta i četrdesetak ambulantnih pregleda.

''Pacijenti dolaze s povišenom temperaturom, curenjem nosa, suzenjem očiju, kihavicom i kašljem. Žale se na opću slabost, malaksalost, vrtoglavicu, nemoć '', rekao je Borjan.

5 mrtvih u Hrvatskoj

Da je gripa visokog intenziteta, pokazuju podaci koji dolaze iz Hrvatske, gdje se do sada broj oboljelih popeo na nekoliko tisuća i stalno raste. Broj smrtnih slučajeva koji se vežu za gripu i komplikacije koje je prouzročio virus influence u Hrvatskoj popeo se na pet. Tako su tri smrtna slučaja zabilježena u Splitu i dva u Zagrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close