Totalni je mrak!

Gradski oci: Zašto bacati novac kad ne postoji interes kod ljudi?

Lifestyle / Flash | 13. 12. 2011. u 12:34 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da će Mostar i ove godine ostati bez dočeka Nove godine na otvorenom, to već znaju i ptice na grani.

Brojni građani su mišljenja da treba i da takva jedna manifestacija grad čini gradom, te da Mostar kao središte hercegovačke regije isti zaslužuje.

No, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je mišljenja kako je organiziranje dočeka na otvorenom investicija za koju Grad u ovom trenutku nema mogućnosti riskirati.

"Naravno tu je bitan financijski čimbenik. Svjedoci smo da veliki broj i europskih gradova odustaje od dočeka na otvorenom upravo zbog financijske krize, i da se polako odustaje od tih populističkih običaja. Mi smo išli ove godine na tu varijantu da Grad malo više ukrasimo, a tu je i Novogodišnji sajam. Ranije se pokazalo da se, najviše zbog vremenskih prilika, mali broj ljudi odluči na doček na otvorenom. Iz svih tih razloga nismo htjeli bespotrebno trošiti novac na nešto čime građani ne bi bili zadovoljni", kazao je Bešlić za Dnevni list.

I predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Murat Ćorić sličnog je mišljenja, te ističe kako pored financijskih razloga Gradu nije u interesu izdvajati sredstva za nešto što je već osuđeno na propast.

"Ranije smo imali iskustva koja se nisu pokazala baš pozitivnima. Interes za doček na otvorenom koji je bio organiziran na Španjolskom trgu bio je minimalan. Većina građana Mostara za doček ide izvan grada tako da cijenim da trošak koji bismo napravili za organiziranje dočeka na otvorenom ne bi polučio baš dobre rezultate. Pored financijske nemogućnosti da se nešto organizira sagledali smo da nema prevelikog interesa, a i vrijeme je uvijek rizičan čimbenik, tako da su uložena sredstva uvijek rizična kod takvih vrsta manifestacija i uloženi novac se ne opravda", kazao je Ćorić.

Voditeljica gradske Službe za kulturu Inga Dragoje-Mikulić je mišljenja kako su Mostaru mnogo više potrebnije druge stvari nego doček na otvorenom.

"Naravno da je doček na otvornom potreban ovom gradu, ali prije toga Mostaru su druge stvari potrebnije, počevši od čistih i uređenih ulica, uređenih parkirališta, odnosno jedno normalno funkcioniranje grada na komunalnoj osnovi, pa tek onda doček na otvorenom", kazala je Dragoje-Mikulić, pojasnivši kako sredstva za organiziranje dočeka na otvorenom uopće nisu bila ni planirana prilikom usvajanja proračuna za ovu godinu.

- Ove godine imamo Novogodišnji sajam na Kantarevcu na kojem je postavljena pozornica. Budući da nemamo novac za plaćanje honorara nekim poznatim zvijezdama, ostaje poziv domaćim bendovima da će im, ukoliko besplatno žele nastupati na novogodišnjoj noći, Grad ustupiti pozornicu i razglas, kazala je Dragoje-Mikulić.

S druge stane, vijećnici su mišljenja kako se za doček Nove godine na otvorenom ipak trebalo nešto organizirati kako bi i građani ovoga grada osjetili ugođaj božićnih i novogodišnjih blagdana.

Vijećnik Elvir Zlomušica kazao je kako je organiziranje dočeka Nove godine na otvorenom pitanje samog civilizacijskog i kulturološkog aspekta društva.

"Mi nismo toliko siromašan grad da to ne možemo realizirati. Ljudima je potrebno da se malo opsute i da se stvori neka blagdanska atmosfera", kazao je Nedjeljko Prljeta, dok je Oliver Soldo mišljenja te da se s istim sredstvima moglo dosta toga kvalitetnije ponuditi.

Kopirati
Drag cursor here to close