nepredvidljiv

Goran Bare za Mostar Summer Fest: Pokušavam svojim djelima i radom pokazati da sam dobro biće

Lifestyle / Flash | 24. 05. 2016. u 07:10 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Legendarni Goran Bare naprosto nikada ne može zakazati, pogotovo kada su intervjui posrijedi. Naravno da je tako bilo i ovaj put: odgovori bez dlake na jeziku jer kod njega ne postoji lista zabranjenih tema, nepodesnih pitanja i riječi koje nisu za javnost.

Razgovor na momente flegmatičan, na one druge ekstatičan, nepredvidljiv i uzbudljiv... jednostavno, Goran Bare. On je svojoj publici uvijek pružao odlične svirke i brutalnu iskrenost pa je tako i nama obećao da će njegov nastup na Mostar Summer Festu biti presjek najboljeg što je dosada stvorio, esencijalan.

Razgovarao: Milenko Margeta

Gorane, napunio si pedeset godina. Koliko je Bare pedesetogodišnjak zreliji (glazbeno i svakako drugo) naspram Bareta tridesetogodišnjaka?
Ma sve je u redu. Mudriji sam, zreliji... i tako dalje.

Iako javnost uvelike smatra da si jako nepristupačan i neprestano namrgođen, zapravo je istina da si jako zahvalan sugovornik: ne libiš se otvoreno kazati što misliš. Kako se nosiš s predrasudama javnosti?
Nikako. Pokušavam svojim djelima i radom pokazati da sam dobro biće.

Nedavno su umrli Lemmy i Bowie. Tko je od tvojih glazbenih junaka još uvijek živ, a čija bi ti smrt najteže pala, i zašto?
Smrt je dio života, kao i rođenje, tako da nemam problema s tim. Svi glazbenici koje volim su za mene vječno živi.

Surađivao si sa SDP-om u njihovoj predizbornoj kampanji, pa i požalio što si ih podržao. Postoji li ikakva šansa da se opet nekada prikloniš nekoj političkoj opciji?
Jedino ako se na obzoru pojavi netko pozitivan, human i sposoban, taj može očekivati moju podršku. Za sada na obzoru nema nikoga.

Koji je tvoj komentar na sve ovo što se događa u posljednje vrijeme na hrvatskoj političkoj sceni, a što svoju refleksiju ima na cijelo društvo?
Nemam komentara.

Izbjeglička kriza je proteklih mjeseci u fokusu hrvatske javnosti. Što ti misliš jesu li hrvatsko društvo, i Europa općenito, položili test humanosti kada su u pitanju izbjeglice?
Teško pitanje. Mislim da je nastao opći kaos kojega Europa tek sad polako počinje biti svjesna. Ukratko, europski političari, kao i uvijek, kasne. Bit će tu još puno toga, uglavnom lošeg. Kako Europa bude postupala i nosila se tako će i Hrvatska kopirati njen pristup.

Čovjek danas lako stekne dojam da su političari veće rock zvijezde od političara. Gdje se to skrenulo na krivi kolosjek, što se to pobogu dogodilo!?
Cijeli svijet je skrenuo na krivi kolosjek. Sve je počelo s jačanjem liberalnog kapitalizma, tj. kultom celebrityja i opčinjenosti tzv. 'malih ljudi' bogatima i slavnima.

Nakon super uspješnih 'Teških boja' ove godine bi trebale izaći 'Nuspojave'. Što publika može očekivati?
Jednostavno – novi album Gorana Bareta & Majki.

A što ti očekuješ od publike?
Hmm... ma ne znam što da kažem... od publike očekujem da budu kao što su dosad bili.

Koje će teme prevladavati na novom albumu, što će biti motivi tvoje nove lirike?
Moji osvrti na ono što se događa u meni i oko mene.

Vidiš li u Hrvatskoj ili u regiji ijedan bend koji bi mogao biti ono što su Majke (a ti još uvijek jesi): beskompromisni rock 'n' roll bend? Ili je sve podleglo estradizaciji?
Ne pratim što se događa na sceni, ali vjerujem da ima odličnih bendova, kao i uvijek, uostalom.

U fokusu je javnosti često bio tvoj odnos sa sinom. Zasigurno iz ljubavi prema njemu crpiš snagu i za život i glazbu. Kako se slažete, je li odnos otac-sin lakši sada kako je i on već odrastao i zreliji?
Oprosti, ali ne bih o mom djetetu. Neka živi svoju jedinu mladost što dalje od činjenice da je moj sin.

Što misliš o ljetnim glazbenim festivalima kojih je svake godine sve više?
Sve najbolje. Nek' se ljudi zabavljaju na svježem zraku uz dobru glazbu.

Nekako mi se čini da su svi ti festivali ponikli na Fiju briju ostavštini. Mogu li ti festivali imati snagu i značaj Fiju briju koncerata?
Fiju briju je bio odličan dok je trajao. Ali to su bila druga vremena, devedesete, rat je u Hrvatskoj tek bio završio. Fiju briju nije imao za svrhu samo zabavu, dok su ovi današnji festivali prvenstveno tu radi zabave. Ali neka ih, i to što više.

'Teške boje' su poharale Porin. Što ti misliš o Porinu? Mnogi su glazbenici nezadovoljni s Porinom.
Od osnutka nagrade 1994. bio sam na svakom do 2006. godine. Zadnji puta sam bio 2009. i 2012. i bilo mi je kool. Ta ideja da glazbenici nagrađuju glazbenike mi se svidjela. E sad, ako su danas mnogi nezadovoljni, vjerojatno postoji razlog za nezadovoljstvo.

Što možemo od tebe očekivati na Mostar Summer Festu? Kakav ćeš repertoar svirati Mostarcima?
U Mostaru možete očekivati rock 'n' roll koncert nabijen energijom i emocijama. Glede repertoara svirat ćemo sve najbolje što sam stvorio s Majkama, Plaćenicima, solo, i opet s Majkama. Očekuje vas essential Goran Bare koncert.

Kopirati
Drag cursor here to close