EU

Godišnje se baci 88 milijuna tona hrane

Lifestyle / Flash | 13. 04. 2017. u 09:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Europskog parlamenta predstavili su prijedloge za smanjivanje bacanja hrane u Europskoj uniji.

Zastupnici u Europskom pralamentu su pozvali zemlje Europske unije na smanjivanje bacanja hrane za 30 posto do 2025. i 50 posto do 2030. Na kraju, pozvali su Europsku komisiju na dokidanje postojećih restrikcija na donacije hrane i omogućavanje korisnicima potpuno razumijevanje oznaka "rok trajanja" i "upotrijebiti do".

Što se tiče donacija, Komisija bi trebala predložiti izmjene u direktivi o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koje će eksplicitno odobriti porezne olakšice na donacije hrane.

Štoviše, Fond Europske unije za Europsku pomoć najugroženijima bi trebao dobit mogućnost financirati trošak sakupljanja, prijevoza, skladištenja i distribucije donacija hrane.

Pozvali su Komisiju da procijeni moguće dobrobiti uklanjanja određenih datuma sa proizvoda bez ikakvog rizika za javno zdravlje ili okoliš, prenosi portal croenergo.eu.

Prema službenim brojkama, količina bačene hrane u Europskoj uniji se procjenjuje na oko 88 milijuna tona ili 173 kilograma po glavi stanovnika.

Među njima, najviše bačene hrane po glavi stanovnika godišnje je zabilježeno u Nizozemskoj, čak 541 kg. Slijedi Belgija s 345 kg. Najmanje bačene hrane po glavi stanovnika godišnje je zabilježeno u Sloveniji, samo 72 kg. Slijede Malta i Rumunjska, obje sa po 76 kg.

Kopirati
Drag cursor here to close