Yacht A

Gibraltar zaplijenio superjahtu ruskog milijardera

Lifestyle / Flash | 20. 02. 2017. u 17:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gibraltar je zaplijenio superjahtu ruskog milijardera - jednu od najvećih na svijetu - zbog tvrdnji njemačkog brodogradilišta da im Andrej Meljničenko još uvijek duguje 15,3 milijuna eura, piše BBC.

Meljničenkova jahta 'Sailing Yacht A' zbog te tvrdnje od prošle srijede je privezana u luci u Gibraltaru, inače britanskom teritoriju, piše Jutarnji.hr.

Meljničenkov glasnogovornik rekao je da će ta zabrana plovidbe uskoro biti ukinuta.

Superjahta Sailing Yacht A, koju je izgradio Nobiskrug i koja je registrirana na Bermudi, napustila je brodogradilište u Kielu prije dva tjedna.

Sailing Yacht A dugačka je 143 metra te ima tri jarbola, od kojih je najveći visok 100 metara. Prema dostupnim informacijama superjahta je koštala najmanje 450 milijuna dolara.

Nobiskrug kaže da uz pomoć podmorske čahure s jahte može promatrati morsko dno te da jahtu pokreće hibridni dizelsko-električni pogon s najmodernijim sustavom navigacije. Jahtu je dizajnirao Philippe Starck.

Prema dokumentima koje je vidio njemački NDR News, Nobiskrug traži da Meljničenko podmiri dugovanje prema njima u iznosu od 9,8 milijuna eura te da plati dodatnih 5,5 milijuna eura troškova podizvođača i kamata.

'Plovilu je zabranjeno isplovljavanje te je privezano u luci u britanskim teritorijalnim vodama Gibraltara', rekao je visoki dužnosnik suda na Gibraltaru Liam Yeats.

'Vjerujemo da će zabrana isplovljavanja uskoro biti ukinuta te da će ova neugodna epizoda završiti za koji dan', rekao je Meljničenkov glasnogovornik.

U slučaju da se dugovanje ne podmiri, Gibraltarska lučka kapetanija najavljuje prodaju na dražbi.

Forbes procjenjuje da je Meljničenko 'težak' 13,2 milijarde eura. On je, inače, u braku sa srpskom manekenkom Aleksandrom.

Kopirati
Drag cursor here to close