Seminar u Blagaju

Fitness i ishrana u sredistu rada profesora i sportskih radnika

Lifestyle / Flash | 24. 04. 2017. u 14:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklog vikenda u Blagaju je održan stručni seminar za nastavnike tjelesnog i zdravstvenog odgoja i sportske radnike na temu fitnessa i sportske ishrane. Organizator seminara je Centar za sport, turizam i mlade Blagaj (bivši Klub sportova Blagaj) u suradnji s Nastavničkim fakultetom Univerziteta Džemal Bijedić i Sportskim društvom „Reflex“ Mostar, a pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i znnaosti. Ovaj događaj je okupio 23 sudionika, uključujući nastavnike i profesore sporta, sportske radnike, profesionalne sportaše i studente.

Prije službenog početka seminara, prisutnima se obratio doc. Dr,Adis Zilić, profesor povijesti, koji ih je upoznao s povijesnim razvojem Blagaja i njegovim značajem kroz različite povijesne epohe. Zaključio je da je upravo zbog dugog kontinuiteta života, brojnih kulturno – povijesnih spomenika, ovo mjesto veoma je zanimljiva destinacija za posjetitelje.

Predavanja o različitim temama vezanim uz tematiku seminara održali su dr. Ekrem Čolakhodžić, vanredni profesor na Odsjeku za sport Nastavničkog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić, doc. Dr. Adi Palić, profesor na istom fakutetu, te doktor medicine Esved Vele, dok su gosti seminara bili Adis i Haris Jakić, svijetski poznati sportisti, fitness eksperti i poduzetnici.

Profesor Čolakhodžić govorio je o ulozi nastavnika u suvremenom nastavnom procesu u školama. Prema njegovim riječima, uloga nastavnika u budućnosti će biti još izraženija, zahtjevnija. Promjene u društvu stavljaju kako pred školu tako i pred nastavnika zahtijeve da bude osoba od povjerenja, da nastavnik bude uključen osim nastave i u vannastavne aktivnosti svojih učenika, bolju i kvalitetniju suradnju s roditeljima, u kulturnu djelatnost svoje zajednice. Orijentacijom na „društvo znanja“, velike promjene u školskom sistemu koje se očituju u napuštanju tradicionalnog sistema odgoja i obrazovanja temeljnog na nastavnim planovima i programima, te uvođenjem kurikulumskog pristupa utemeljenog na razvoju učeničkih kompetencija kao cilja odgoja i obrazovanja. Samo onaj nastavnik koji posjeduje kompetencije u različiti aspektima odgojno – obrazovnog procesa može biti kvalitetan nastavnik.

Predavanje na temu „Ljudski organizam kao tvorevina za tjelovježbu“ održao je doc. Dr Adi Palić. Govorio je o utjecaju treninga na različite prostore ljudskog tijela, između ostalog krv, masno tkivo, kardiovaskularne bolesti, psihološko zdravlje itd. Također je prezentirao i niz informacija iz svjeta personalnog treninga, kao i oragnizacije i procesa vježbanja.

Dr. Med Esved Vele održao je pradavanje na temu Sport i ishrana. Istaknuo je da se sportska ishrana treba zasnivati na optimalnom dnevnom unosu hranjivih materija i tečnosti radi ostvarivanja maksimalnih postignuća. Suptilna korekcija ishrane veoma često može da unaprjedi natjecateljski rezultat. Samo ispunjeni nutritivni zahtjevi mogu da preveniraju deficite i unaprijede sportska dostignuća. Optimalno dizajniran program ishrane, sa realnim i dostižnim ciljevima, koji se nadovezuju na dobro isplanirane treninge, predstavlja osnov za uspješno bavljenje sportom.

Ovaj seminar je jedna u nizu aktivnosti koje Centar za sport, turizam i mlade Blagaj organizira od početka tekuće godine. mr. Jasmin Pandur, predsjednik centra, najavio je da je u pripremi produkcija dokumentarnog filma „Putevi uspješnih“ u suradnji s nekoliko poznatih bh. sportaša, kao i nekolicina lokalnih projekata.

Kopirati
Drag cursor here to close