Jutarnja akcija

Evo zašto je jutarnjim seksom najbolje započeti dan

Lifestyle / Flash | 09. 07. 2017. u 19:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svi znamo koje su prednosti seksa: porast endorfina, tjelovježba, povezivanje s partnerom... Seks ima brojne pozitivne strane pa stručnjaci ističu kako je jutarnja 'akcija' najbolji način za početak dana
Prema istraživanju Instituta The Kinsey, to je čin u koji se 20-godišnjaci upuštaju čak 118 dana u godini, a druga je studija pokazala kako do 24 godine, 92 posto mladih iskusi seksualne odnose. Dakako, seks u bilo koje doba dana je dobar, ali znanstvenici osobito ističu prednosti jutarnjeg seksa.

Pozitivno utječe na zdravlje i raspoloženje

Prema riječima cijenjene autorice i znanstvenice dr. Debby Herbenick, osobe koje upražnjavaju jutarnji seks su zdravije i sretnije. Osim što je potvrđeno kako seksualni odnosi pozitivno utječu na imunitet, pozitivne efekte na zdravlje osjetit ćete i tijekom cijelog dana - to je onaj sjaj koji svi oko vas primijećuju.

Izgledate bolje

Svi bolje izgledaju nakon seksa, ali to nije samo zato što vam je krv brže kolala. Kako objašnjava dr Herbenick, seks povećava razinu estrogena, što zauzvrat čini vašu kožu i kosu zdravijom i sjajnijom. Dobro je poznato kako povećana razina estrogena i testosterona utječe i na mladolik izgled osoba u starijoj dobi. Međutim, najzanimljiviji dokaz je rezultat studije koje je provedena u Kraljevskoj bolnici u Edinburghu. Ispostavilo se da su osobe koje su imale redovitog partnera i koje su se seksale oko četiri puta tjedno sudionicima ovog istraživanja izgledali su mlađe od 7 do 12 godina! To je sve rezultat povećane količine estrogena i testosterona koji se oslobađa tijekom seksa.

Seks sagorijeva kalorije

Ima li bolje tjelovježbe od seksa? Naime, studije su pokazale kako seks sagorijeva kalorije – muškarci u sat vremena seksa potroše prosječno 240 kalorija, a žene 180 kalorija. Znači četiri puta dnevno i možete bez grižnje savjesti pojesti hamburger – tko kaže da život nije lijep!

Rješava vas stresa

Mnogi kažu kako ne postoji ništa bolje nego dan započeti akcijom ispod pokrivača (prije napornog dana na poslu ili važnog sastanka), a tome u prilog govore i rezultati nekoliko istraživanja. Dr. Sc. Yvonne Ulrich-Lai i prof. Dr. Sc. James Herman sa Sveučilišta u Cincinnatiju otkrili su kako uživanje u omiljenoj hrani ali i seksu smanjuje učinke stresa najmanje sedam dana što pokazuje kako seks ima dugoročnu korist. Osim toga, dugoročno utječe i na smanjenje rizika od srčanog ili moždanog udara. Dr. Laura Berman sa Sveučilišta Northwestern također je potvrdila kako seks oslobađa endorfine i oksitocin, hormone koji aktiviraju užitke u mozgu. Poput droga, seks u određenim kemikalijama izaziva kemijske reakcije zbog kojih smo euforični.

Seks je dobar za zdravlje

Nije ništa novo kako je seks dobar i za zdravlje. Studije su dokazale i kako seks poveća razinu antitijela koji pomaže u borbi protiv infekcije pa osobe koje su seksualno aktivnije imaju manje problema sa zdravljem. Redovita seksualna aktivnost bila izravno povezana sa zdravljem pojedinaca, stoji u istraživanju Jennifer Bass s Instituta Kinsey. Trebate li još koji razlog za jutarnju akciju pod pokrivačem?

Smanjuje rizik od bolesti srca

Zdrava prehrana i održavanje kolesterola na donjim granicama, odlični su načini da pokažete da pazite na svoje zdravlje, ali isto to činite i redovitim seksom. Seksom se ubrzava puls i potiče se rad krvotoka. U jednom istraživanju otkriveno je da održavanje spolnih odnosa dva ili više puta tjedno može smanjiti rizik od fatalnih srčanih oboljenja za 50 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close