Dimljenje

Električna cigareta kreće putem obične

Lifestyle / Zdravlje | 25. 08. 2014. u 10:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američko udruženje kardiologa je zatražilo uvođenje strogih propisa za upotrebu elektronske cigarete, među kojima su zabrana prodaje maloljetnicima i ograničenje reklamiranja.

To udruženje, koje je vrlo utjecajno u SAD-u, smatra da, budući elektronske cigarete sadrže nikotin, za njih trebaju važiti isti propisi kao i za obične cigarete, prenijela je Beta.

''Tijekom posljednjih 50 godina, cigareta je odnijela 20 milijuna života i čvrsto smo posvećeni sprečavanju industrije duhana da stvori novu generaciju pušača koja će ovisiti o nikotinu'', rekla je Nancy Brown, predsjednica American Heart Association - AHA.

Po njezinim riječima, nedavne studije ukazuju da će elektronska cigareta ohrabriti mlade da puše i tradicionalne duhanske proizvode.

''Ti uznemirujući podaci su nas naveli na stav da za elektronsku cigaretu trebaju postojati strogi propisi, i da se i dalje provode znanstvena istraživanja o njezinom utjecaju na zdravlje, posebno na kardiološke i cerebrovaskularne bolesti'', rekla je Brown, prenijela je Beta.

Udruženje predlaže zabranu prodaje maloljetnicima i vrlo ograničenu reklamu tog proizvoda te se protivi i upotrebi aroma u toj cigareti jer je tada primamljivija za korištenje. Naveli su kako ne postoje dokazi da elektronska cigareta pomaže pušačima da odustanu od pušenja.

Svjetska zdravstvena organizacije je još 2008. godine upozorila da nema provjerenih znanstvenih dokaza da je elektronska cigareta sigurna i da pomaže pušačima da se odviknu od pušenja.

Elektronske, kao i klasične cigarete, ispuštaju nikotin, a koncentracija u isparenjima najčešće je identična onoj u konvencionalnim cigaretama. U New Yorku i Chicagu nedavno je zabranjeno pušenje i te cigarete na javnom mjestu.

Kopirati
Drag cursor here to close