Svjetski tjedan dojenja

Edukacija u Širokom: Majčino mlijeko je ''prva injekcija'' koju dijete dobiva nakon poroda

Lifestyle / Zdravlje | 02. 08. 2017. u 19:39 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu je u hotelu Park u Širokom Brijegu održana druga edukacija o dojenju koju organizira doktorica Melanie Kvesić ispred Doma zdravlja Široki Brijeg povodom Međunarodnog tjedna dojenja.

Majke i djevojke u dvosatnom predavanju mogle su čuti stručne savjete od dr. Ane Zovko Marić, specijalizantice pedijatrije, dr. Melanie Kvesić, spec. obiteljske medicine i sestre Rusmire Arapović, savjetnice za dojenje. Iako je bio najavljen i dolazak dr. Vajdane Tomić, ona je iz opravdanih razloga izostala.

Doktorica Zovko Marić na edukaciji je govorila o razlikama majčinog i adaptiranog mlijeka te koliko utjecanja obje vrste imaju na razvoj djeteta.

Majčino mlijeko - ''prva injekcija'' koju dijete dobiva nakon poroda

''Tek sada sam postala svjesna koliko svojim napredovanjem i svojom emancipacijom postajemo sve manje svjesni svojih iskonskih refleksa i instikata kao što je naprimjer dojenje za žene jer u nerazvijenim zemljama uopće ne postoji problem s dojenjem dok je kod nas priča sasvim drugačija. Glavna razlika majčinog i adaptiranog mlijeka je to da je majčino mlijeko živa forma, to su žive stanice, i to je pod navodnicima i uvjetno rečeno 'prva injekcija' koju dijete dobiva nakon poroda. Jer ono dobiva sav imunitet preko majke s obzirom da ga ono počinje razvijati već u šestom mjesecu', izjavila je za Bljesak.info dr. Ana Zovko Marić.

Ističe da je majčino mlijeko puno bolje za razvoj djeteta, a posebno se to odnosi na djetetovo zdravlje i imunitet kroz razvoj sljedećih godina.

''To jako utječe na razvoj djeteta, imamo primarni i kasni benefit dojenja. Primarni benefit dojenja donosi trenutni imunitet odnosno smanjenje upala uha, smanjenje dišnih infekcija dok u kasnijoj dobi tu je smanjenje dijabetesa, arterijskog tlaka, srčanih oboljenja i pretilosti. Znači dugoročni benefit je majčino mlijeko. Također, veća djeca koja su dojena majčinim mlijekom su inteligentnija, to se ne može vidjeti na jednom ili dva pojedinca, ali na osnovu nacije se to može vidjeti'', zaključila je dr. Zovko Marić.

60 % majki prestane dojiti nakon šest mjeseci

Širokobriješki Dom zdravlja drugu godinu zaredom organizira ovaj susret s ciljem bolje edukacije majki, ali i djevojaka koje će u skoroj budućnosti postati majke.

''Glavni cilj ove edukacije je povećati stopu dojenja i širiti informacije o pozitivnim učincima dojenja, dizati svijest o važnosti dojenja. Naprimjer, u Skandinavskim zemljama 80 posto majki doji bebu do šest mjeseci, a njih čak 40 posto i nakon godine dana. To nije tek tako palo s neba kao čudo nego je to dugogodišnji rad pozitivne politike gdje se ženama daje porodiljni dopust i fleksibilnije radno vrijeme tako da majke mogu dojiti i biti sa svojom djecom što je jako bitno. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, priča je sasvim drugačija te su postotci manji za razliku od spomenutih Skandinavskih zemalja.

Prema mojim podacima, gdje sam ispitala 98 svojih pacijentica, što nije tako velik broj, no nastavljam i dalje s ispitivanjem, oko 60 posto majki prestane dojiti nakon šest mjeseci bez bilo kakvih razloga. A one koje ih spomenu, najčešće je to zbog posla i dvojbe imaju li dovoljno mlijeka. I baš zato treba educirati i ohrabrivati majke po tom pitanju te bi one trebali imati vezu sa savjetovalištem gdje mogu pratiti dobiva li dijete na tjelesnoj težini, ali i dobiti informacije u svome zdravlju poput problema s bradavicama i mastitisom gdje je potrebna patronažna služba ili stručna medicinska pomoć'', objašnjava u razgovoru za Bljesak.info dr. Melanie Kvesić, spec. obiteljske medicine u Domu zdravlja Široki Brijeg te organizatorica edukacije o dojenju.

Dojenje u javnosti je i dalje tabu tema

Da nije kod nas sve tako crno, svjedoče podaci koje nam je otkrila dr. Kvesić.

''Jako pozitivno me iznenadilo, i tu moram čestitati Širokobriježankama, jer od njih 98 ispitanih, 20 posto doji čak godinu dana i više, to mi je drago bilo vidjeti i to je jedan lijep rezultat. I dalje ćemo poticati majke i evo tu smo barem jednom godišnje da pričamo o toj temi i da ih ohrabrimo da doje u javnosti jer kod nas je to i dalje, nažalost, tabu tema'', priča dr. Kvesić.

Posljednjih godina sve više mladih majki izbjegava dojenje zbog fizičkog izgleda, no time rade veliku grešku.

''Za sada nijedna moja pacijentica mi nije to spomenula, no čula sam da takvih slučajeva ima. Ali, što se tiče izgleda, majke nakon dojenja često brzo gube na tjelesnoj težini i uglavnom se relativno brzo oporave nakon poroda. Fizički izgled ne bi trebao biti razlog da ne doje, a i na koncu to nije preporučljivo'', zaključila je u razgovoru za Bljesak.info dr. Melanie Kvesić, spec. obiteljske medicine.

Inače, Međunarodni tjedan dojenja obilježava se od 1. do 7. kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close