Malo im

Država koja ima devet valuta uvodi nove novčanice

Lifestyle / Putujte s nama | 29. 11. 2016. u 23:28 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zimbabve uvodi još jednu valutu i zvat će se dolar, i za sada vrijedi dolar. Ali nema nikakve veze s američkim dolarom. Konfuzno? Država to obrazlaže pokušajem da ublaži kroničnu nestašicu novca.

Ova južnoafrička zemlja koristila je različite valute otkako je njen dolar koji je bio nacionalna valuta srušena i povučena iz upotrebe zbog hiperinflacije i masovnog tiskanja novca.

Zbog toga je vlada ove države odlučila da pored američkog i australijskog dolara uvede i južnoafrički rand, euro, britansku funtu, japanski jen, kineski juan, indijski rupi i afričku pulu.

Kolaps u ekonomiji značio je da su stanovnici morali kupiti sve, od flaširane vode do čačkalica iz inozemstva, a to znači da se novac neprestano odlivao iz zemlje. Zimbabve sada pokušava da novim apoenima od dva i pet dolara olakša bar lokalne transkacije.

Mnogi vjeruju da je ovo prvi korak ka ponovnom uvođenju domac´e jedinstvene valute. Ove nove monete čak i izgledaju kao stari dolar Zimbabvea. Ljudi su pohrlili ka bankomatima u nadi da će zamijeniti američke dolare. Neke prodavnice međutim, odbijale su da prihvate nove novčanice, neki drugi kažu da nemaju izbora.

Ekonomski analitičari, međutim, ne mogu odgonetnuti šta je svrha uvođenja novih moneta kao platežnog sredstva u Zimbabveu. Upozoravaju da će ovo samo pogoršati stanje u državi.

"Većina kompanija ovdje uvozi svoju robu tako da su devize neophodne, a ne ova valuta čije će uvođenje samo otjerati strane investitore. Imat ćemo samo veću nestašicu u zemlji", rekao je ekonomist tamošnjeg državnog istraživačkog instituta.

Valutna kriza u Zimbabveu je počela 2000. godine, kada je vlada provodila agresivne zemljišne reforme. Kombinacija sankcija i gubitka povjerenja u gospodarstvu dovela je do pada dolara u ovoj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close