Jazzy sevdah

Divanhana u Mostaru počela turneju 'Zukva 2017.'

Kultura / Glazba | 14. 02. 2017. u 23:19 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Divanhana se u Mostar vratila s rejtingom moderne sevdah atrakcije, no daleko od toga da je zbog toga shvaćena zdravo za gotovo. Naprotiv, bio je to još jedan jedinstven koncert.

Sevdah klasici s jazzy prizvukom odjekivali su na Valentinovo rasprodanim mostarskim Narodnim pozorištem. A Naida Čatić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke) nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Čak što više, u publici su se itekako dali primijetiti oni koji su ih prvi puta vidjeli – ostali su zatečeni ležernim pristupom Divanhane, posebno Nevena Tunjića koji je cijelo vrijeme neumorno i efektno igrao ulogu animatora publike, koju je usput i nasmijao s par anegdota.

Uvodeći u jednu od brojnih modernih sevdah interpretacija, Neven je tako istaknuo da je riječ o stvari iz faze Šabana Šaulića dok se ovaj ložio na Davida Bowiea, međutim, kako to već biva sa sevdahom, dio večeri bio je obojan i melankoličnim, tragičnim tonovima - prigodno iz pjesama Alekse Šantića i Osmana Đikića.

Set lista je bila ispunjena klasicima poput 'Emine' i 'Snijeg pade na behar na voće', ali i tradicionalnim pjesmama sa čitavog Balkana.

Publika je neke otpjevala 'od a do ž' i tako ovu profinjeno uigranu družinu spremila na turneju 'Zukva 2017.', koja je u Mostaru i počela.

Inače, iza Divanhane, banda okupljenog oko studenata Muzičke akademije u Sarajevu, tri su albuma, od kojih posljednji (Zukva) iz 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close