Pazite što jedete

Deset namirnica koje (ne) smijete konzumirati na prazan želudac

Lifestyle / Flash | 29. 12. 2016. u 13:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada smo gladni, odnosno imamo prazan želudac, znamo posegnuti za hranom koja i nije najbolji izbor jer određene namirnice nije dobro konzumirati na prazan želudac. Doznajte što to ne biste smjeli jesti, a što je pak dobro jesti kada nam je želudac prazan, piše Zadovoljna.hr.

Deset namirnica koje NE SMIJETE jesti na prazan želudac:

1. Peciva od prhkog, lisnatog i dizanog tijesta
Namirnice koje sadrže kvasac iritiraju sluznicu želuca i mogu izazvati nadutost.

2. Slatkiše
Šećer povećava razinu inzulina što pak značajno povećava pritisak na gušteraču koja se tek "probudila". Navika konzumiranja slatkog na prazan želudac može dovesti do razvoja dijabetesa.

3. Jogurt i druge fermentirane mliječne proizvode
Kada pojedemo jogurt na prazan želudac, klorovodična kiselina, koja se stvara u želucu, ubija bakteriju mliječne kiseline. Tako da konzumiranjem jogurta i drugih fermentiranih namirnica za doručak svome tijelu nećete učinit puno dobroga. Pročitajte i koje 3 vrste doručka treba izbjegavati.

4. Kruške
Prirodna vlakna u kruškama mogu naškoditi osjetljivoj membrani praznog želuca.

5. Rajčice
Rajčice sadrže velike količine taninske kiseline koja povećava kiselost želuca. To može rezultirati čirom na želucu.

6. Svježi krastavci i drugo zeleno povrće
Sirovo povrće bogato je amino kiselinama. Međutim, ono može izazvati žgaravicu, nadutost i abdominalnu bol, naročito kada se konzumira na prazan želudac.

7. Banane
Jedete li banane na prazan želudac, količina magnezija u krvi će se znatno povećati što može biti štetno za srce. Doznajte i zašto banane nije dobro jesti za doručak.

8. Ljuti začini
Začinjena hrana može oštetiti i nadražiti želučanu sluznicu te povećati proizvodnju kiseline u želucu. To pak može pridonijeti razvoju uobičajenih poremećaja u radu probavnog sustava.

9. Hladna gazirana pića
Pijete li ujutro hladna gazirana pića to može oštetiti sluznicu i smanjiti prokrvljenost želuca. Posljedica toga je da se hrana probavlja puno sporije.

10. Agrumi
Agrumi su krcati voćnim kiselinama i ako ih jedete na prazan želudac mogu izazvati žgaravicu te povećati rizik od gastritisa i čira na želucu.

10 namirnica koje SMIJETE jesti na prazan želudac:

1. Zobena kaša
Zobena kaša stvara zaštitni omotač oko ovojnice želuca što sprečava da klorovodična kiselina našteti zidovima želuca. Također sadrži topljiva vlakna koja snižavaju kolesterol.

2. Heljda
Heljda nježno stimulira probavni sustav te je odličan izvor bjelančevina, željeza i vitamina.

3. Palenta
Palenta, žganci ili pura pomaže u uklanjanju toksina i teških metala iz organizma, normalizaciji crijevne mikroflore te nas dugo drži sitima.
4. Pšenične klice
Dvije žlice pšeničnih klica sadrže oko 15 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E te 10 posto preporučenog unosa folne kiseline. Također pomažu u pravilnom radu probavnog sustava.

5. Jaja
Znanstveno je dokazano da jaja za doručak mogu značajno smanjiti ukupan dnevni unos kalorija. Pročitajte i koje 3 namirnice morate jesti svaki dan ako želite smršavjeti.

6. Lubenica
Lubenica na prazan želudac opskrbit će vas dobrom količinom tekućine. Nadalje, lubenica je dobra za zdravlje očiju i srca jer sadrži velike količine likopena.

7. Borovnice
Istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje borovnica poboljšava pamćenje te regulira krvni tlak i metabolizam, naročito ako ih jedete za doručak.

8. Kruh od cjelovitog zrnja bez kvasca
Ugljikohidrati i druge korisne hranjive tvari koje se nalaze u kruhu neophodne su za naše tijelo. Najbolje vrijeme da ih jedete je rano jutro.

9. Orašasto voće
Jedete li ga za doručak, orašasto voće će poboljšati probavni sustav i normalizirati pH želuca. Otkrijte i koje 3 namirnice nikada ne biste smjeli jesti (i piti) za ručak.

10. Med
Med pomaže u razbuđivanju tijela ujutro te nas opskrbljuje snagom i energijom. Med također potiče aktivnost mozga te povećava razinu hormona sreće serotonina.

Kopirati
Drag cursor here to close