nešto za tajkune

Da se 'smrzneš': Pogledajte cijene 11 najskupljih restorana na svijetu!

Lifestyle / Zdravlje | 19. 08. 2017. u 14:45 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Većina ljudi koji vole izlaske u restorane vjerojatno se nekad zapita koja je maksimalna svota koju želim i mogu izdvojiti za jednu romantičnu večeru u dvoje?

Lista jedanaest najskupljih restorana na svijetu 'uključuje' samo i jedino goste koji su spremni izdvojiti najmanje 600 eura za jednu večeru!

Mnogi od ovih restorana ne pojavljuju se, međutim, na rang ljestvicama najboljih u svijetu. Stoga zaključujemo kako gastronomsko iskustvo i ugled nekog restorana u službenim krugovima ne određuje automatski i njegov cjenik.

Ovo je jedanaest najskupljih mjesta za ukusno jelo prema portalu lavanguardia.com:

11. Restoran l’Hôtel de Ville, Crissier, Švicarska, 670 eura za dvije osobe, 11 jela

Ovo jelo koje košta 670 eura za dvije osobe, s 11 jela (sljedova) kreirao je kuhar Benoît Violier, koji je počinio samoubojstvo u siječnju 2016. godine (zbog ekonomskih razloga, prema francuskim medijima, nakon što je bio žrtva prijevare), ovaj restoran i dalje zadržava svoja tri Michelina, i nakon smrti kuhara.

Sada je šef kuhar Franck Giovannini, koji je bio učenik Violiera i nastavio je s istom ponudom, a jelo među 11 sljedova sadrži i rakove začinjene bosiljkom ili pikantnim ljubičastim artičokama.

10. Saison, San Francisco, Kalifornija, 680 eura za dvije osobe, 8-10 sljedova

starting a fire

A post shared by Saison (@saisonsf) onApr 25, 2017 at 11:19am PDT

Od svog osnutka ovaj restoran postao je jedan od najcjenjenijih skupih restorana na zapadnoj obali, a danas je među najskupljim na svijetu. Iza svega je kuhar Joshua Skenes, koji je također stekao povjerenje Michelin-a: njegov restoran ima tri zvijezde.

Njihova kuhinja, francuska, ali inovativna, temelji se na lokalnim sastojcima koje pokupi iz vlastitog povrtnjaka.

9. Restoran Le Meurice Alain Ducasse, Pariz, Francuska, 708 eura za dvije osobe, 5 jela

#luxeparis #ducasse #palace

A post shared by Muriel Morin (@luccia_bella) onAug 15, 2017 at 1:37pm PDT

Na 9. mjestu nalazimo dvije Michelinove zvijezde (nedavno izgubljene). Ovdje radi jedan od najprestižnijih kuhara u Francuskoj, Alain Ducasse, koji također posjeduje najveći kompleks luksuznih restorana u svijetu uključujući više od 20 lokacija u različitim dijelovima Europe, Amerike, Azije i Afrike.

Mjesto je raskošno, s ukrasima vrijednim Versailleske palače, a u kuhinji se ističu specijaliteti kao što su jastozi, povrće spremano u kori od soli ili piletina kuhana u divljim češnjakom i gljivama.

8. L'Arpege, Pariz, Francuska, 725 eura za dvije osobe, 12 jela

We are finally here!

A post shared by Caryn Tan-Lim (@caryntl16) onAug 15, 2017 at 10:43am PDT

Oeuf a la Coque je zvijezda jela ovog restorana koji vodi poznati francuski kuhar Alain Passard. Tri Michelinova zvijezda su magnet koji očito privlači ljude iz cijelog svijeta.

L'Arpege usredotočuje većinu svojih jela na povrće koje se skuplja u vrtu restorana koji, iako se nalazi u neposrednoj blizini rijeke Seine u 7. pariškom okrugu, ima pet hektara zemljišta za uzgoj.

7. Alain Ducasse au Plaza Athenee, u Parizu, Francuska, 726 eura za dvije osobe, 5 jela

Još jedan od restorana Alaina Ducassea u Parizu nalazi se na sedmom mjestu, još je luksuzniji od onog koji isti kuhar vodi u hotelu Maurice.

I dalje održava rejting tri Michelinove zvijezde. U katalozima se kaže kako su "sastojci uzorni, kuhinja se uzdiže na umjetnički nivo, a njegova su jela često predodređena da postanu klasici".

6. Guy Savoy, Pariz, Francuska, 735 eura dvije osobe, 11 jela

A post shared by Guy Savoy (@guysavoy) onAug 8, 2017 at 9:12am PDT

I ovaj ponajviše se istaknuo po zaslugama francuskog kuhara. Guy Savoy nalazi se na čelu restorana s istim imenom, okrenut rijeci Seinei i blizu poznatog otoka Cite.

U svom izborniku za degustaciju, besprijekorno izvedenom, ne manjka juhe od artičoke s crnim tartufom, jednog od najemblemičnijih jela.

5. Joël Robuchon, Las Vegas, Nevada, 760 eura za dvije osobe, 18 jela

Restoran je u Vegasu, toj ogromnoj destinaciji s puno novca, gdje sve više i više kuhara na planeti kreće otvoriti svoje gurmanske restorane, Joël Robuchon peti je najskuplji na svijetu.

Ovaj poznati kuhar, francuski, Joël Robuchon, poznat je po kavijaru Osetra (s mekanom vrstom cvjetače i zelenom šparogom).

4. Kitcho Arashiyama Honten, Kyoto, Japan, 836 eura za dvije osobe, 12 jela

#?? #?????? #???? #kitchoarashiyama #kitchoarashiyamahonten #??? #makogarei

A post shared by ??Cellian (@cellianhu) onNov 20, 2016 at 12:22am PST

Japan je također poznat po tome što je jedno od najboljih gastronomskog odredišta u svijetu, s velikim broj restorana sa stilom koji priznaje Michelin. Među njima je i ovaj koji zauzima 4. mjesto ovog rangiranja, odnosno liste najskupljih u svijetu.

Pod redateljskom palicom šefa kuhara Kunio Tokuaka, svako ovdje posluženo jelo pripremljeno je s lokalnim i sezonskim namirnicama - jedno malo umjetničko djelo. Osim toga, pogled koji restoran nudi na obližnju rijeku i strme brežuljaka koji okružuju područje, pravi je blagdan za oči i stvara nezaboravan dojam dok uživate u obroku od 800-tinjak eura.

3. Masa, Nueva York, SAD, 1.017 eura za dvije osobe, 20-25 sljedova

Recipe testing #comingsoon #robataya @tetsunyc

A post shared by Masayoshi Takayama (@chefmasanyc) onMay 24, 2017 at 1:29pm PDT

Masa Takayama, jedan od najpoznatijih sushi kuhara na svijetu, stoji iza ovog restorana koji u New Yorku nudi najkvalitetnije jela.

Osim toga, iz bara u kojem gosti sjede, možete promatrati otvorenu kuhinji i vidjeti kako kuhar sam spravlja jela koja će poslužiti, što dodatno poboljšava doživljaj.

2. Ultraviolet, Šangaj, Kina, 1.489 eura za dvije osobe, 20-25 jela

Traveling through forests and mountains all during dinner time. #ultravioletshanghai #paulpairet #uvbypp #world50bestrestaurant

A post shared by Jennie Tang (@jenniefromtheauctionblock) onSep 20, 2016 at 5:32pm PDT

Ultraviolet, eksperimentalni restoran kuhara Paula Paireta u Šangaju, jedini protagonist hrane koja se poslužuje u njemu.

Gastronomsko iskustvo, uz degustacijski izbornik od 20 do 25 jela, popraćen je zvukovima i vizualnim sadržajima. Ideja je kombinirati emocije koje proizvode mirisi, teksture i okusi hrane s ovim vrstama namirnica, kako bi stvorili novo iskustvo u kojem sudjeluju sva osjetila.

1. Sublimotion, Ibiza, Španjolska, 2.790 eura za dvije osobe, 13 jela

El Sublimotion de Paco Roncero, de restaurante a performance gastronómico. #SublimotionIbiza http://ow.ly/Iyxp30dIgYl

A post shared by Sublimotion Ibiza (@sublimotionibiza) onJul 25, 2017 at 12:09pm PDT

Nešto slično Ultravioletu je i ono što se kuha u restoranu Sublimotion kuhara Paco Roncera u Ibizi. Smješten u hotelu Hard Rock, Playa d'en Bossa, otkako je otvorio svoja vrata u 2014. godini, težnja ovog španjolskog kuhara oduvijek je bila da sve više i više poboljšava gastronomsku "izvedbu" koja se, kako kaže, nudi jedino tamo.

Za tri sata samo 12 osoba može uživati u degustacijskom izborniku, pri čemu ih prate sve vrste igara: naočale virtualne stvarnosti, panoramska projekcija 360º, neonska svjetla na stolovima i jela stvorena eksperimentalnim tehnikama.

Kopirati
Drag cursor here to close