Svjetski dan prve pomoći

CK FBiH upozorava: Padovi u kući mogu uzrokovati ozbiljne ozlijede

Lifestyle / Seksualnost | 08. 09. 2017. u 10:06 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nesreće u kući pogađaju populaciju bez obzira na godine, spol, ili geografsko područje. Padovi su najčešći i mogu uzrokovati ozbiljne povrede u bilo kojem periodu života, a opasnost za nastanak takvih povreda povećava se s godinama.

Upozoreno je na to iz Crvenog križa FBiH u povodu Svjetskog dana prve pomoći koji se obilježava 9. rujna, a ove godine posvećen je temi "Povrede u kući - nauči pružiti pomoć".

Istaknuto je da se pojam "prva pomoć" odnosi na pomoć koju bi trebali pružiti svima koji su trenutno ozlijeđeni ili bolesni, a edukacije iz prve pomoći podučavaju ljude o opasnosti i uzrocima nesreća u kući i što uraditi ako dođe do povreda.

Stoga organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH organiziraju predavanja iz osnova pružanja prve pomoći za stanovništvo, pokazne vježbe, te demonstracije pravilnih tehnika reanimacije (oživljavanje), a bit će postavljeni i info pultove za distribuciju edukativno-promotivnog materijala.

U suradnji s policijskim službenicima kontrolirat će je li u putničkim automobilima postoje kutije prve pomoći i provjeravati sadržaj tih kutija te vršiti eventualnu nadopunu kutija prve pomoći.

Uz Svjetski dan prve pomoći Crveni križ grada Zenica već je, za korisnike Dnevnog centra Crvenog križa i njegovateljice u programu Kućne njege, organizirao radionice prve pomoći, a za subotu je najavljena pokazna vježba, a u Orašju održat će edukaciju iz osnova pružanja prve pomoći u PZU Sunce namijenjenu trudnicama, a tema je "Ozljede trudnica i male djece".

Crveni križ općine Zavidovići u subotu će, u okviru radio-emisije "Povrede u kući - naučiti pružati prvu pomoć" organizirati kviz i dodijeliti tri nagrade, dok će Crveni križ općine Ilidža demonstrirati u subotu, na ulazu u Malu Aleju, tehnike oživljavanja te izvesti pokaznu vježbu, a za 11. rujna najavljeno je predavanje za stanovništvo iz osnova prve pomoći.

Inače, Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine, druge subote u rujnu. Obilježavanje je pokrenula 2000. godine Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), a ove godine cilj je podići svijest o bitnosti poznavanja tehnika prve pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close