16 dana aktivizma

''Brojač obećanja'' će doći i u Mostar

Lifestyle / Flash | 28. 11. 2016. u 13:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tržnom centru Emporium u Bijeljini danas je, u okviru kampanje ‘16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja’, postavljen „brojač obećanja“ a svi građani i građanke pozvani su da pritiskom na dugme daju svoj glas za sprječavanje nasilja.

Cilj kampanje, koju pod sloganom Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama, u Bosni i Hercegovini sprovodi UN Women, u suradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova, Gender centrom Federacije BiH i Gender centrom Republike Srpske, je podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja u našem društvu, priopćeno je.

Naime, svaka druga žena u Bosni i Hercegovini nakon 15. godine doživjela je neki oblik nasilja. Istraživanja pokazuju da su izvršitelji nasilja nad ženama najčešće intimni partneri ili članovi obitelji, te da je psihološko nasilje u našem društvu najzastupljeniji oblik nasilja.

Izradom specijalnog „brojača obećanja“, koji će tijekom 16 dana aktivizma proputovati kroz BiH i simbolično prikupljati obećanja građana i građanki za isključenje nasilja, poslana je poruka kako svako od nas ima ulogu da vidi, prepozna i reagira na nasilje te sudjeluje u stvaranju boljeg i pravednijeg društva za sve.

''Ovogodišnju kampanju započeli smo u Banja Luci, gdje je brojač i pokrenut, a u prethodna dva dana u tom gradu registrirano je 2845 glasova za isključenje nasilja. Ovim putem pozivam sve građane i građanke Bijeljine da daju svoje obećanje i tako podrže kampanju'', izjavila je Aleksandra Kuljanin, službenica za komunikacije UN Women ureda u BiH.

U TC Emporium u Biljeljini brojač će biti postavljen danas i sutra, a glasati se može od 12 – 20 sati. Potom, brojač putuje za Tuzlu, gdje će 1. i 2. prosinca biti postavljen u Bingo City Centeru, 4. i 5. prosinca u Mepas Mall-u u Mostaru te u konačnici 7. prosinca stiže u Sarajevo gdje će, do završetka kampanje, u BBI Centru građani i građanke glavnog bh. grada imati priliku reagirati i isključe nasilje nad ženama i djevojčicama.

Podsjećamo, u okviru kampanje, od 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, planirane su i brojne edukativne aktivnosti. Kampanju su podržali i muškarci iz javnog života BiH; boksač Damir Beljo, fudbaler Miroslav Stevanović, pjevač Halid Bešlić, novinar Ognjen Blagojević i komičar Filip Andronik, koji su putem video poruka pozvali na isključenje nasilja.

Svi oni koji nemaju priliku dati svoje obećanje protiv nasilja putem brojača, mogu to učiniti putem web stranice www.iskljucimonasilje.ba, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close