Pokrivanje kože

Britanska stranka traži zabranu burki jer izazivaju nedostatak vitamina D

Lifestyle / Flash | 27. 05. 2017. u 12:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedavno objavljenom izbornom manifestu britanska Nezavisna stranka (UKIP) izjasnila se protiv burke kreativnim argumentom: potpuno pokrivanje tijela može da izazvati nedostatak vitamina D, jer odjec´a sprečava "unos važnog vitamina D koja se dobiva putem sunčeve svjetlosti“.

Desničarska stranka UKIP, koja je predvodila izlazak Velike Britanije iz Europske unije, objavila je manifest koji definira njihove stavove o raznim pitanjima u svjetlu predstojec´ih parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji zakazanih za 8. lipanj.

Manifest je fokusiran na pitanja koja se odnose na britansku muslimansku manjinu koja čini oko pet posto stanovništva. Njihova platforma uključuje zakon protiv prakticiranja šerijatskog zakona, privremeni moratorijum na nove islamske škole, godišnju provjeru kako bi se osiguralo da se nije događalo genitalno sakac´enje i, naravno, zabranu nošenja burke.

"Odjec´a koja krije identitet podiže prepreke za komunikaciju, ograničava moguc´nosti za zapošljavanje, prikriva dokaze obiteljskog nasilja, sprečava unos esencijalnog vitamina D preko sunčeve svjetlosti, ne oslobađa“, navodi se u manifestu.

"Ne postoji ljudsko pravo kojim se sakriva vaš identitet. Ukoliko nešto spriječava slobodu, to je nikab koji sprečava žene da sebe doživljavaju kao pojedince. Mi želimo otvoriti moguc´nosti za sve žene kako bi one mogle sudjelovati u potpunosti u životu i na radnom mjestu", dodaje se u dokumentu.

Možda najvec´e iznenađenje u manifestu UKIP je to što bi on zapravo mogao biti istinit, ako ništa drugo barem suštinski. Semantički gledano, vitamin D se ne dobiva preko sunčeve svjetlosti, vec´ se sunčeva svjetlost koristi kao gorivo za proizvodnju vitamina D u tijelu.

U radu objavljenom u "Saudijskom medicinskom časopisu“ navodi se da postoji neobično visoka stopa nedostatka vitamina D kod saudijskih učenica uzrasta od 12 do 15 godina.

"Postojala je pozitivna veza između niskog kalcija u ishrani i manjeg izlaganja suncu sa niskom razinom vitamina D“, navodi se u članku koji su napisali sociolog Aishi Sidiki i pedijatar Hayat Kampfar.

Prema britanskom zakonu, organizacije i vlast mogu zabraniti burke i nikabe (velove za lice), ali nisu u obavezi to učiniti. Istraživanje iz kolovoza 2016. godine je pokazalo da je čak 57 posto Britanaca za zabranu nošenja burke na javnim mjestima, a 25 posto bilo je protiv. U veljači se konzervativna premijerka Theresa May izjasnila protiv zabrane burke.

"Vjerujem da je ono što žena nosi njen izbor“, rekla je ona tada.

Lokalni izbori održani 4. svibnja 2017. godine bili su prava katastrofa za UKIP. Oni su sa 145 lokalnih mjesta spali na samo jedno. Lider UKIP-a Pol Natal demantirao je da c´e stranka biti raspuštena i inzistirao je da c´e povratiti mjesta koja je izgubila tijekom općih izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close