Jeftinoća i neukus

Brdo šminke, špic-nokti, usko i prozirno zaštitni znak mostarskih srednjoškolki

Lifestyle / Flash | 18. 12. 2014. u 09:12 G.P.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarske učenice uporno ignoriraju kodeks odijevanja izglasan u pojedinim školama te neprimjereno odjevene dolaze na nastavu.

Učenice na nastavu dolaze u minicama, golog stomaka, pripijenoj i prozirnoj odjeći, u tenama ili u čizmama sa punom petom, a nerijetko nose i dekoltirane majice. Također, učenice dolaze u školu s umjetnim i dugim noktima, jakom šminkom i iscrtanim obrvama.

''Učenice u školu dolaze odjevene kao da im je 25 godina. Nose kraće majice sa dekolteom, pripijene tajice u kojima se sve ocrtava. To je neukusno i nije primjereno djevojčicama od 15 godina. Učenice nisu upoznate s tim da krše kodeks odijevanja. One ne vide da je nepristojno što su tako odjevene'', ispričala je za Bljesak.info jedna profesorica.

Na većini internetskih stranica mostarskih srednjih škola kodeks odijevanja nije istaknut, a nema zakona koji propisuje odijevanje u školama, nego svaka škola posebno mora donijeti pravilnik o odijevanju. Tako se pravila odjevanja uglavnom svode na priče i zgražanje prosvjetnih djelatnika.

''Profesori su svjesni kako se učenice neukusno odijevaju, ali su im vezane ruke, jer to je masovno. Vi ne možete cijeli razred poslati kući da se presvuče. S druge strane, modni trenovi su takvi. Prije su djeca dolazila u školu u trenerkama koje su bile široke, a danas se prodaju uži modeli trenirki'', mišljenje je jedne profesorice.

Također, učenice srednje škole redoviti su gosti u kozmetičkim salonima. Nerijetko ih se može čuti kako razgovaraju o šminki, noktima, depilaciji i slično.

''Puno toga je u kućnom odgoju, nije samo na školi. Netko im kupi i da novac za takvu odjeću i umjetne nokte'', smatra prosvjetna djelatnica.

Isto tako, u posljednje vrijeme primjetno je i kako srednjoškolci sve više vremena pridaju svojem izgledu. Dok su se nekada dječaci vezivali uz nogometna igrališta i nestašluke, danas se sve više bave čupanjem obrva, nabildavanjem tijela te detaljima u odijevanju. 

U kodeksima pojedinih škola iz BiH smo našli pravila koji bi se trebale pridržavati i pojedine mostarske srednjoškolke.

Učenik-ca je dužan u školu dolaziti uredan i čist.Smatra se da je učenik-ca neprikladno odjeven-a, ako u školu dolazi u hlačama sa plitkim strukom koje pokazuju gole dijelove tijela, u prekratkim majicama, suknjama, šorcevima i bermudama.


Učenica je neprikladno odjevena ukoliko u školu dolazi golih ili polugolih leđa, otkrivenih ramena i s dekoltiranim izrezima, te u pripijenim helankama koje su uparene s kratkim majicama.

Učenik-ca u školu ne može dolaziti u prozirnoj i pretijesnoj odjeći.

Učenici u školu ne mogu dolaziti u donjem dijelu trenerke.

Učenici u školu ne mogu dolaziti u japankama, niti učenice mogu dolaziti u obući s visokim štiklama.

Tijekom nastave  učenici-ce ne mogu nositi bilo kakve kape.

Svi učenici moraju voditi računa o osobnoj higijeni.

Prilikom organiziranih posjeta određenim manifestacijama, institucijama, kazalištima i sl. učenici su također dužni voditi računa o prikladnom odijevanju.

U svim slučajevima kada se učenik-ca ne bude pridržavao-la ovih pravila predmetni profesor će učenika-cu poslati kući da zamijeni odjeću/obuću, upisati izostanak i razlog, a razrednik će te sati klasificirati kao neopravdane.

U jednom kodeksu odijevanja je također navedeno i da učenici ne smiju dolaziti u školu pretjerano našminkani.

Dok škole ne počnu ozbiljno primjenjivati kodekse odijevanja mostarske učenice ćemo i dalje viđati s dugim noktima na špic, dekoltiranim majicama i obući na petu.

I škole i roditelji, upozoravaju naše sugovornice, moraju postati svjesni da učenice neukusnim odijevanjem šalju lošu sliku o školi u koju idu, a i kući iz koje dolaze.

Kopirati
Drag cursor here to close