Reportaža iz Francuske

Bljesak.info na krovu Europe

Lifestyle / Flash | 14. 10. 2015. u 10:41 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bljesak.info donosi vam fotoreportažu iz jednog od najpoznatijih turističkih gradova i skijališta u Europi, a i svijetu. Riječ je o francuskom gradu Chamonix-Mont-Blanc ili skraćeno Chamonix koji se nalazi podno drugog najvišeg planinskog masiva u Europi - Mont Blanca (4.810 m/nm).

Chamonix je također poznat i kao prvi grad u kojem su održane zimske olimpijske igre davne 1924. godine. Također, svake godine ugosti FIS utrku u alpskom skijanju.

Chamonix-Mont-Blanc je grad u departmanu Haute-Savoie u francuskoj pokrajini Rona-Alpe. Gradić s 9.514 stanovnika prostire se na 245 kilometara četvornih.

Povezan je sa talijanskim gradom Courmayeurom tunelom dužine 11,6 km koji prolazi kroz sam masiv, a također i sustavom gondola (žičara) koja prelazi preko masiva i dostiže nadmorsku visinu od 3.842 metra. 

Dugo je godina navođen i kao najviši vrh Europe. Tumačenjima određenja Europe kao kontinenta od Atlantskog oceana do Urala i Kavkaza, koja su u posljednje vrijeme opet postala aktualna, Elbrus mu je oduzeo taj naslov.

Iznad gradića Chamonix nalazi se Mont Blanc - drugi najviši planinski masiv u Europi (4.810 m/nm). Nalazi se na granici Francuske i Italije te je jedanaesta planina po najvećoj relativnoj visini (4.695).

Također ga nazivaju ''Bijela dama'' (La Dame blanche) te se nalazi u dijelu alpa poznatom pod nazivom Grajski Alpi, između francuske regije Haute-Savoie i talijanske regije Valle d'Aosta. 

''Paprene'' cijene za odlično iskustvo 

Povratna karta za vožnju od Chamonixa do točke Aiguille du Midi (3.777 m/nm) za osobe iznad 16 godina košta 57 eura, a za djecu od 4 do 15 godina 48,50 eura, dok ćete obiteljski paket, dva roditelja i dvoje djece, platiti 171 euro.Turistička atrakcija je vožnja žičarom od Chamonixa pa skoro do samog vrha Mont Blanca, a cijene su za naše prilike poprilično ''paprene''.

Prilikom vožnje žičarom do točke Aiguille du Midi, zaustavit ćete se na točki Plan de l'Aiguille (2.317 m/nm) kako bi se lakše priviknuli na razliku u nadmorskoj visini. Na svakoj od ovih točaka imate bogat sadržaj poput kafića, restorana i suvenirnica. 

Poseban ugođaj i lijepo iskustvo je svakako ručak u restoranu s pogledom na najvišu točku Mont Blanca. S obzirom da ručate u ''najvišem'' restoranu u Europi, cijene su također visoke te će jedna prosječna osoba za hranu i piće morati izdvojiti minimalno 20 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close