pripazite se

BiH požutila: Očekuju se ekstremno visoke temperature

Lifestyle / Flash | 28. 08. 2015. u 07:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro.

Temperature zraka u 08.00 sati iznosile su Bjelašnica 12 stupnjeva, Kupres 13,
Bugojno, Sokolac 14, Ivan-sedlo, Livno 15, Bihać, Sanski Most 16, Prijedor, Srebrenica 17, Banja Luka, Sarajevo, Zenica 18, Tuzla 19, Bijeljina, Doboj, Trebinje, Zvornik 20, Mostar 22 i Gradačac 23, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U BiH danas će prevladavati sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Vjetar će biti slab do umjeren u Bosni uglavnom sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini zapadni i jugozapadni. Dnevne temperature zraka od 31 do 37 stupnjeva.

U cijeloj BiH upaljen je žuti meteoalarm što znači da nas očekuje visoka temperatura.
ekstremno visoka temperatura.

Prijepodnevni sati će biti ugodniji, dok su u drugom dijelu dana moguće reakcije na vrijeme u vidu iscrpljenosti, nervoze i dekoncentracije. Kronični bolesnici trebaju maksimalno reducirati aktivnosti. Vrijednosti UV indeksa će biti visoke, stoga je neophodno izbjegavati duže boravke na suncu. U noći, mogući su problemi sa snom uslijed visokih temperatura i nedostatka svježine.

Za subotu je biometeorološka prognoza nešto ugodnija tijekom jutra. Nakon ugodnog jutra očekuju se vrućina, uz visoke vrijednosti temperature zraka. Neophodno je povesti brigu o zaštiti od štetnog UV zračenja, preporučuje FHMZ.

Kronični bolesnici, starije osobe i djeca trebaju umanjiti aktivnosti i boravak na otvorenom. Nedostatak svježine u noći mogao bi dodatno uzrokovati probleme osjetljivim osobama.

Kopirati
Drag cursor here to close