Zamijena je skupa

BiH: Pacijenti oboljeli od šizofrenije nemaju prijeko potrebni lijek

Lifestyle / Flash | 23. 02. 2017. u 07:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pacijenti oboljeli od šizofrenije i paranoidne psihoze ostali su bez lijeka 'moditen', potvrdio je za 'Dnevni avaz' direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Kako se saznaje ovog lijeka nema već duže vrijeme, a neće ga biti ni do 31. ožujka, možda i duže.

Isti sastav

''S vremena na vrijeme dogodi se da nekog lijeka nema, kao što je, naprimjer, 'moditen', kojeg nije bilo ni prethodne godine. Informacije o tome redovno objavljujemo na internet-stranici Agencije i tako s time upoznajemo i stručnu i širu javnost. Na tržištu BiH ima puno lijekova istog sastava od različitih proizvođača, tako da su i to mehanizmi osiguravanja adekvatne dostupnosti lijekova'', pojasnio je on.

I neuropsihijatar Abdulah Kučukalić u izjavi za 'Dnevni avaz' kaže da 'moditen' nije jedini antipsihotik. Ali, naglašava da su drugi lijekovi nedostupniji pacijentima, jer su dosta skuplji i pacijenti ih ne mogu kupovati, jer ne idu na teret socijalnog osiguranja kao 'moditen'.

Pogoršanje stanja

Objašnjava da su nestašicom obuhvaćene stotine pacijenata. Jer, ako pacijenti s ovom dijagnozom prestanu redovno koristiti lijek i ne prijeđu na zamjenu, njihovo psihičko stanje dramatično će se pogoršati.

'''Moditen' je lijek koji je vrlo efikasan i pomaže pacijentima da se bolest stabilizira, zato je obvezno njegovo uzimanje redovno. Ako ga nema, realno je očekivati da će doći do pogoršanja i opasnosti ne samo po pacijenta nego i po zajednicu, obitelj… Pacijenti mogu biti agresivni do te mjere da ne mogu shvatiti realno događaje oko sebe, te su pod utjecajem sumanutih ideja i halucinacija veoma opasni'' kaže dr. Kučukalić za Avaz.

Oboljelo jedan posto bh. populacije

Šizofrenija je duševna bolest obilježena psihozom, halucinacijama, iluzijama, spoznajnim ispadima, neorganiziranim govorom i ponašanjem te društvenom i profesionalnom disfunkcijom.

Simptomi uključuju iluzije i halucinacije, misaoni nered i neobično ponašanje. Dr. Kučukalić navodi da u BiH jedan posto populacije boluje od šizofrenije.

Kopirati
Drag cursor here to close