A melanom vreba

BiH nema zabranu korištenja solarija za maloljetnike

Lifestyle / Flash | 01. 06. 2017. u 15:16 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovi je počela "Euromelanoma 2017“, europska godišnja kampanja prevencije raka kože usmjerena na podizanje svijesti o opasnostima, značaju rane dijagnoze i načinima liječenja te bolesti.

Doktorica Klinike za dermatovenerologiju UKCS i predsjednica Euromelanoma kampanje za BiH Hana Helppikangas najavila je danas na pres-konferenciji da će, u okviru kampanje, u subotu na Trgu Djece Sarajeva od 10.00 do 15.00 sati i u utorak od 09.00 do 14.00 sati na Klinici za dermatovenerologiju UKCS biti organizirani pregledi za stanovništvo (bez zdravstvene knjižice i uputnice).

Namjera je da tom kampanjom, uz pomoć edukativnih materijala i brošura, jedinstvenih za sve države Europe, naučiti građane kako se pravilno zaštititi od ultravioletnog zračenja, na koji način uraditi samopregled i kako prepoznati promjene na koži.

''Nažalost, ne postoji jedinstveni registar oboljelih na nivou BiH, nemamo usvojen protokol prevencije rane dijagnostike, kao ni zakon o zabrani korištenja solarija do 18 godina života, zakon koji je usvojen u cijeloj Europi i susjednoj Srbiji'',objasnila je Helppikangas.

Osobno iskustvo u borbi protiv melanoma ispričao je Zdravko Ljubas, koji je ukazao na značaj preventive i povećanje stupnja svijesti o opasnostima koje vrebaju od melanoma i drugih oblika karcinoma kože, dok je dr. Haris Lukas s Klinike za vaskularnu kirurgiju UKCS prezentirao statističke podatke koje su prikupili doktori Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo tijekom rada s pacijentima.

Kampanja "Euromelanoma 2017", osim u Sarajevu gdje je UKCS-u partner Općina Centar, provodi se i u drugim zdravstvenim ustanovama širom BiH (Tuzla, Zenica, Mostar i u gradovima RS).

Euromelanoma kampanje u BiH provodi se od 2011. kad se BiH zvanično priključila europskoj asocijaciji borbe protiv melanoma koja broji 32 države Europe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close