Besplatne radionice šaha u Mostaru
Edukator Tomislav Papac
OBJAVA: Srijeda, 2. ožujka 2016. 12:15
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: A.J.
Tomislav Papac
3

Tomislav Papac je mladi Duvnjak koji će Mostarce podučavati šah na besplatnim radionicama. Tomislav je inače student koji je društveno aktivan u ovoj sredini.

Narodna knjižnica u suradnji s Klubom Informacijskih znanosti organizira besplatne radionice šaha. Prve radionice počinju već u četvrtak, a voditelj tečaja je student Filozofskog fakulteta Tomislav Papac .

Dvadesetpetogodišnji Tomislav je iz Tomislavgrada i potiče iz šahovske obitelji, a šahom se bavi dvadeset godina.

Inače, Tomislavov otac trenutno je sudac šahovske lige BiH.

''Počeo sam igrati šah kada sam imao pet godina. Moj otac je u to vrijeme bio predsjednik šahovskog kluba i od njega sam pokupio ljubav prema šahu. Promatrao sam, gledao i igrao šah, imao sam i nekoliko profesionalnih mečeva, a imam u planu na ljeto polagati za suca. Neko vrijeme sam igrao mečeve s profesionalcima, jer trebam ispuniti kvotu da bih mogao polagati za suca '', rekao je u razgovoru za Bljesaki.info Tomislav Papac,kojem je šah samo hobi, jer kako kaže uvijek je imao drukčije obveze te se stvari nisu posložile tako da se Tomislav počne profesionalno baviti šahom.

''Sve je počelo sasvim slučajno. Studiram Informacijske znanosti i engleski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, te je ideja nastala u okviru kolegija Društveno korisno učenje. Cilj kolegija je zapravo da se naprave grupe studenata koje će napraviti koristan projekt, a većina grupa je surađivala s Narodnom knjižnicom HNŽ-a. Prvo sam izrađivao jednu web stranicu, ali vidio sam da knjižnica ima sluha za ovakve projekte, te sam otišao tamo, predstavio ideju i djelatnici knjižnice su se složili'', rekao nam je Tomislav o nastanku ove zanimljive radionice, za koju ima dosta zainteresiranih.

Za početak će raditi s više od dvadeset polaznika raznih dobnih skupina.

''Počinjemo u četvrtak, već sam dobio plan i program, a posebno mi se sviđa što ćemo raditi školski, a ne ulični šah, točnije učit će se neka pravila'', kaže Tomislav.

Svi zainteresirani za radionice informacije mogu potražiti na Facebook stranici knjižnice, ili na mail t_papac@yahoo.com

BESPLATNE RADIONICE AHANarodna knjinica u suradnji s Klubom Informacijskih znanosti organizira radionice aha....

Posted by Narodna knjižnica HNŽ Mostar on Friday, February 12, 2016

No ovo nije jedini društveno koristan projekt na kojem je angažiran Tomislav, na tečajevima Studentskog zbora, predavat će engleski jezik, također predavat će i web dizajn, volontirao je u

Dječjem selu gdje je pokazivao matematiku djeci iz problematičnih obitelji.

''Bavim se i sviranjem gitare, a na prijavio sam se na razmjenu studenata i na jesen bi trebao ići na Tajland, tako da uvijek uvijek ima ''nešto'', i šah mi je ostao hobi'', kaže Tomislav.

Iako potiče iz Tomisalvgrada, ovaj student i aktivist kaže kako tamo nema baš nekog velikog društvenog angažmana, jer je manji grad i nema toliko prilika kao u Mostaru.

''Mislim da mladi mogu biti angažirani u svakom polju, samo treba pružiti ruku. Koliko mogu biti angažirani, mladi su lijeni. Svatko ima neki talent nitko se nije rodio bez talenta, te svi mogu napraviti nešto'', zaključuje Tomislav, dodajući kako za početak svatko može otići u knjižnicu i ponuditi svoju ideju i projekt.

Komentari (3)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Merak Efendija
1. Merak Efendija
prije 572 dan.
Imao ''par'' profesionalnih partija??? Ispod MK ( FM najpoželjnija instanca!) nitko ne treba držati ''lekcije'' o šahu, to bi bilo isto da lik koji je par puta igrao na malonogometnom turniru, drži lekcije o tehniciranju sa loptom......bjaži mali
+4
-4
0
BA
Chrome
Brtovic Tatarski
prije 572 dan.
Grad "RODJEN" za saha,sve se sastalo Pijuni,kraljevi,lovci,TOPOVI,,poneka dama i narav krdo KONJA!!   8|
+3
-3
0
FR
Chrome
Goran Prtic
3. Goran Prtic
prije 565 dan.
Dobro jutro. Efendija, kako vidim, ti si stručnjak za šah i zanima me što se nisi i sam prijavio te pomogao Tomislavu (puno je polaznika), i to GRATIS (uradimo nešto za korist zajednice, bez interesa). Ovo je ipak jedna pozitivna priča i ne treba tražiti dlaku u jajetu i "laprdati" ispraznim komentarima. Ugodan nastavak dana želim..
+2
-0
0
BA
Chrome