Pas za otkrivanje mina

Aska, hvala ti što si spasila mnoge živote u BiH

Lifestyle / Flash | 31. 12. 2016. u 07:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), pored ljudstva osposobljenog za izvođenje složenih akcija zaštite i spašavanja, ima i osam pasa, pet obučenih za traženje mina i tri psa za potrage.

Među njima je bila i Aska (Betsy), njemački ovčar, koja se u svibnju 2009. godine pridružila POEK timu (psi za otkrivanje eksploziva) FUCZ. Rođena je 15.07.2007. godine, a obučena u Centru za obuku pasa na Borcima kod Konjica.

Aska je odmah uspostavila prijateljski odnos sa pripadnicima FUCZ, a najviše sa svojim vodičem Aldenom Ćeskom. Skoro osam godina bila je na zadacima uklanjanja mina širom Bosne i Hercegovine.

Kao pripadnica POEK tima FUCZ, zajedno sa vodičem Aldenom Ćeskom, dobitnica je prestižne nagrade “Tim pasa otkrivača godine 2014.? koju dodjeljuje Marshall Legacy Institute iz Baltimora (Sjedinjene Američke Države) i za koju se natječu psi iz minski ugroženih zemalja cijelog svijeta, Angole, Sudana, Kambodže, Azerbejdžana…

''Natjecanje je bilo napeto, a izbor težak, ali Alden i pas Aska su zaslužili nagradu zbog izvanredne povezanosti čovjeka i psa, uzorne radne etike i profesionalizma i sjajnih rezultata rada koje su ostvarili od 2009. godine, spašavajući i poboljšavajući živote ljudi širom Bosne i Hercegovine'', navedeno je, između ostalog, u obavještenju o dodjeli nagrade Marshall Legacy Instituta.

''Hvala ti Aska zato što si dala veliki doprinos operacijama deminiranja u Bosni i Hercegovini i tako spasila mnoge živote!'', naveli su u svom priopćenju pripadnici FUCZ šaljući posljednji pozdrav Aski koja je uginula.

 

Kopirati
Drag cursor here to close