Legenda trajektne vožnje

Ante Mrvica otplovio u mirovinu

Lifestyle / Zdravlje | 01. 09. 2017. u 17:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ante Mrvica, koordinator Jadrolinije u splitskoj luci, u četvrtak je otišao u mirovinu. Umjesto nezamjenjivog Ante putnicima će pomagati govorni automat. Mrvica je, kažu, i u podne i u ponoć znao sve o stanju na otocima i u luci.

Gužve, jugo, bura, zaustavljeni katamarani. Ako nitko ne zna stanje na moru, zovi Antu. ''Iskustvo, jer kad ja utuvim nešto u ovu tikvu, to je to'', kaže Mrvica.

U 45 godina staža, više od 27 godina u splitskoj luci, 17 po svim svjetskim morima.

''Ja sam rekao ovom jednome: 'Božo, ako počnu pucati, skači u more, ako nas ne pojedu morski psi ili nas ne ubiju u moru''', jedna je od anegdota koje je ispričao, piše Dnevnik.hr.

Svi kojima posao ovisi o brzini i ukrcaju u brod u zadnji tren znaju što znači imati u mobitelu broj Ante Mrvice, a njegov lik u luci prepoznaju i mnogi drugi.

Prevozili su i trudnice pred porode, i ranjene, preko Ante se molilo zadnje mjesto na trajektu, a uz sve to, da vozni red ne kasni. I nikada bez volje.

''Naizust, on se probudi po noći, izrecitira sve što ti treba, ti mu zahvališ, on se okrene na drugu stranu i nastavi spavati'', kaže Mrvičin kolega Brboleža.

Supruga i kći navikle su da mu mobitel uvijek zvoni. Kolege na oproštaju kažu da bez Ante neće biti isto. Ovaj doktor nauka u mirovini predavat će mladim pomorcima na fakultetima u Splitu i Zadru. I uživati na rodnom otoku Žirju kod Šibenika.

''Nisam neki ribič, ali sam uporan. Znam ići po cijelu noć na lignje'', kaže Mrvica. U četvrtak oko 15 sati, sa zadnjim minutama i zadnjim trajektom, morskom vuku stisnulo se u grlu.

''Ima emocija, ali to je tako, otići će ovaj trajekt, doći će drugi, tako je to…'', kaže Mrvica.

Kopirati
Drag cursor here to close