Savršena kupusnjača

Amerikanci tanjur raštike plaćaju po nekoliko stotina dolara

Lifestyle / Flash | 12. 01. 2017. u 09:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da se birala po izgledu i ljepoti, raštika bi zasigurno uhvatila jednu od zadnjih pozicija na povrtnoj listi. No, ona je i živi dokaz kako dekorativnost ne znači nužno i kvalitetu.

U njezinim, u ovo ledeno zimsko vrijeme hrapavim i zgurenim listovima krije se izdašno nutritivno blago, zbog čega je u SAD-u, opsjednutom kultom zdrave hrane, u zadnje vrijeme stekla status jedne od najtraženijih namirnica. S golemom reklamnom kampanjom koja je prati.

Stotine dolara po porciji

A još otkad su je u emisije ubacili TV gurui kao dr. Oz ili Oprah, raštika svemoćna, koja raste u svakom vrtu u Hercegovini, i šire postiže restoransku cijenu i od vrtoglavih nekoliko stotina dolara po porciji.

Neki od razloga zbog kojih je raštika stekla takvu popularnost leže u brojnim američkim medicinskim istraživanjima, koja vele da ima preventivna svojstva u borbi s rakom. Ova kupusnjača, dokazali su, ima i detoksikacijske karakteristike, veliku količinu antioksidansa, borac je protiv visokog tlaka i zločestog kolesterola. Pa zato i preporučuju šalicu dnevno.

Jeli su je i stari Grci i Rimljani, a kod nas su je ljudi počeli saditi početkom četvrtog stoljeća.

Raštika se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu, i to ne bez razloga: siromašna je kalorijama, a bogata vitaminima i mineralima. Ova kupusnjača nalazi se na samom vrhu kad je riječ o količini vitamina A i kalcija.

Osim vitamina A, raštika sadrži i sve vitamine iz skupine B i vitamin E, a 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za vitaminom C.

Raštika je odličan izvor antioksidansa luteina i zeaksantina, a također je i jedna od najbogatijih biljaka kad je riječ o kalciju.

Uz to je obdarena cinkom i manganom, mineralima koji imaju vrijedna antioksidativna svojstva.

Čak je i slavni doktor Oz u jednoj od svojih televizijskih emisija preporučio konzumiranje raštike svim osobama koje imaju problema s visokim krvnim tlakom.

Raštika jača kosti. Zbog bogatstva kalcija, odlična je alternativa za sve one koji ne smiju jesti mliječne proizvode.

Odlična i za trudnice

Ova namirnica odlična je i za trudnice. Raštika je izvanredan izvor folne kiseline, važne na početku trudnoće.

Folnu kiselinu tijelo ne može samo proizvesti, a bitna je za razvoj središnjeg živčanog sustava fetusa.

Raštika smanjuje rizik od bolesti srca. Bogata je vitaminom B6, koji snizuje razinu homocisteina, aminokiseline čije visoke razine u krvi mogu povećavati rizik od bolesti srca i oštetiti strukturu kostiju.

Raštika poboljšava zdravlje očiju. Lutein i zeaksantin koje sadrži ova biljka slove kao zaštitnici očiju od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Vitamin A iz raštike također je zdrav za oči.

Dostupna cijelu godinu

Ova kupusnjača odlično podnosi najekstremnije vremenske uvjete - ljetne visoke temperature ne mogu joj ništa, a ne smeta joj ni snijeg zimi.

Stoga se može prilično lako uzgajati.

Iako je dostupna kroz cijelu godinu, najbolji okus ima na vrhuncu sezone - tijekom hladnih zimskih mjeseci.

Što čekate, pronađite neki recept i navalite na raštiku!

Kopirati
Drag cursor here to close