Nikad potrebnije čišćenje

Akcija čišćenja šokirala ronioce: U Neretvu se bacaju kauči, stolice...

Lifestyle / Flash | 04. 06. 2017. u 10:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalna ekološka akcija čišćenja Starog grada, Neretve, njenih obala kao i samog Starog mosta počela je jutros i u zajedničkoj želji za ljepšim i čišćim gradom okupila brojne klubove, udruženja i građane svih životnih dobi, javlja agencija Anadolija. 

Član ronilačkog kluba Neretva Miro Dušić ističe kako je ovo tradicionalna ekološka akcija pod nazivom „Most“, koja se već godinama redovito provodi. No, kako je kazao za agenciju Anadolija nikada nije bila potrebnija akcija čišćenja kako ove godine. To su najbolje pokazali rezultati svega onoga što su ronioci od jutros pronašli u koritu Neretve poput kauča, stolica i ostalog otpada koji je nezamislivo da netko odlaže u Neretvu.

„S obzirom na to da je ove godine raskopan grada i nema kontejnera za smeće onda ljudi otpad bacaju u Neretvu. Zbog toga smo ove godine odlučili napraviti najveće akciju do sada. Pridružili su nam se ronioci iz drugih bh. gradova i Hrvatske, ali i brojna udruženja iz Mostara, tako da ćemo danas očistiti područje od Titovog mosta do mosta Hasana Brkića, s tim da čistimo korito i obala rijeke“, kazao je za agenciju Anadoliju Dušić.

U ovoj velikoj akciji čišćenja pored ronilaca sudjeluje Kajakaškog klub „Brodari“ koji čisti obale Neretve i Alpinističko-sportsko penjački klub „Neretva“, a uz pomoć opreme za visinske radove očistit će zidove kula i sami Stari most.

Sudionike eko akcije će osiguravati Interventna spasilačka služba Mostar, čiji će članovi također sudjelovati, Gorska služba spašavanja stanica Mostar, HGSS, izviđači, bojna udruženja i volonteri grada na Neretvi koji će se kako vjeruju organizatori pridruživati tijekom čitavog dana.

Predsjednik Udruženja građana Sinovi Mahale Dževad Pašić ističe kako se ovo udruženje akciji čišćenja pridružuje svake godine i kako je ova akcija hvale vrijedna iz više razloga.

„Ovo je jedno fino druženje i fina gesta svih organizacija koje rade za bolje danas, za ljepše sutra za ljepši grad Mostar. Mi ćemo ovdje biti i živjeti i cilj je prenijeti na mlađe generacije tradiciju čuvanja svoje životne sredine“, istakao je Pašić.

Naglasio je kako treba poraditi na buđenju ekološke svijesti građana, te podsjetio da je Mostar nekada bio najljepši grad poznat po svojoj čistoći, ljepoti, sadnicama, beharu i svijeću.

„Danas je to jedan grad koji je zapušten na svakom kutu. Vidite zapuštene ruševine, 27 godina nakon rata, gdje i sami građani svjesno bacaju smeće i to je jedna ružna slika za naš grada ali za građane Mostara. Naravno, grad Mostar je turistički grad, pa se trebamo zapitati kakvu sliku iz ovog grada, koji je nekada bio najljepši mogu sada turisti ponijeti o nama“, poručio je Pašić.

Kopirati
Drag cursor here to close